Hlavní obsah

Čína přestane dotovat nákup elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v letošním roce o 30 procent sníží subvence na automobily s alternativním pohonem, označované jako NEV (New Energy Vehicles). Oznámilo to čínské ministerstvo financí. Dodalo, že po skončení roku už tyto vozy subvencovány nebudou. Kategorie NEV zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Peking si v minulosti stanovil za cíl, aby se podíl aut kategorie NEV na celkovém prodeji aut v Číně do roku 2025 vyšplhal na 20 procent. Institut China EV100 nicméně minulý týden podle listu China Daily předpověděl, že tento podíl do roku 2025 přesáhne 30 procent.

Čína je největším automobilovým trhem na světě. Přední světové automobilky, například Volkswagen, General Motors a Toyota Motor, nyní pracují na zvyšování výroby elektromobilů v Číně, uvedla agentura Reuters. Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) tento měsíc předpověděl, že prodej aut kategorie NEV se v letošním roce v Číně zvýší o 47 procent na pět milionů.

Prodej elektrických aut dál roste, trhu vládne Čína

Ekonomika

Celkový prodej aut v Číně podle údajů CAAM v období od začátku ledna do konce listopadu meziročně vzrostl o 4,5 procenta na 23,5 milionu. Čínské ministerstvo financí rovněž oznámilo, že zpřísní dozor nad bezpečnostními problémy souvisejícími s automobily kategorie NEV, aby tak předcházelo nehodám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám