Hlavní obsah

Chystané kompaktní elektromobily od Mercedesu natočeny s minimem kamufláže

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina EQ od Mercedesu se brzy rozšíří o dva kompaktní crossovery na elektrický pohon. Během testování ve veřejném provozu i severní smyčce okruhu Nürburgring se podařilo natočit prototypy chystaných modelů EQA a EQB.

Foto: Mercedes-Benz

Maskovaný prototyp Mercedesu EQA

Článek

Mercedes půjde u modelů EQA a EQB stejnou cestou jako u EQC či EQV, které již figurují v nabídce. Na stávající platformě i karosářských základech vozů se spalovacími motory se budou elektrické verze vizuálně lišit především výraznou přídí. Zvýšená karoserie crossoveru pak nabídne příhodné podmínky pro zástavbu baterií.

Právě přední masku a zadní svítilny mají oba vozy zamaskované nejvíce. Zatímco EQA stojí na crossoveru GLA, u EQB lze okamžitě rozeznat „krabicovité” tvary výchozího GLB. Uvnitř lze očekávat spíše kosmetické změny, speciální materiály a barvy, které ladí s tématem elektromobility. U zmíněného EQC Mercedes využil například měděný odstín.

Mercedes poodhaluje malý elektrický crossover EQA

AutoMoto

Otázkou zůstává, co dostanou kompaktní elektromobily s hvězdou v masce za techniku. Koncept EQA z roku 2017 nabízel dva elektromotory na každé nápravě s kombinovaným výkonem 200 kW, 268 koní, a točivý moment 500 Nm. Pod podlahou skrývá 60kWh bateriový balíček. Lze však očekávat, že se dostane i na verze s pohonem přední nápravy.

Obě novinky by se na trh mohly dostat ještě v letošním roce, bližší datum údajně již odsunutých premiér však stuttgartská automobilka dosud neprozradila. I tak bude letošní rok také ve znamení vlajkové lodi značky EQ od Mercedesu, modelu EQS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám