Hlavní obsah

Česká Tesla stáhla žalobu proti americkému výrobci Tesla Motors

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors zažehnal hrozící spor o ochrannou známku s českou společností Tesla Holding. Česká elektrotechnická firma podala v roce 2007 i letos námitku proti přihlášce americké společnosti o ochrannou známku v Evropské unii. Po dohodě zástupců obou firem ji ale nedávno stáhla. Informoval o tom americký server MarketWatch.

Článek

"Po nedávných jednáních lidí z obou společností Tesla Motors upravila svou ochrannou známku tak, aby se vypořádala s jakýmikoli námitkami Tesly Holding," uvedla mluvčí americké firmy Rachel Konradová. Vyrovnání obou firem dále komentovat nechtěla.

Generální ředitel Tesly Holding Robert Němec dohodu potvrdil. Americká společnost, která patří k předním firmám v proslulém kalifornském Silicon Valley, podle něj svou přihlášku o ochrannou známku upravila tak, "aby odrážela různé obchodní zaměření našich firem". Tesla byla v dobách komunistického Československa známá jako výrobce elektrospotřebičů, například televizorů.

Tesla Motors patří mezi takzvané start-upy, tedy relativně nové podniky, které zkoušejí proniknout mezi velké a zavedené značky. Firma vznikla teprve před šesti lety a jejím hlavním produktem je plně elektrický sportovní vůz Roadster. Dosud si jej koupilo 1300 zákazníků. Vzhledem k vysoké ceně si ho pořizují pouze bohatí lidé, například guvernér Kalifornie a bývalý herec Arnold Schwarzenegger či spoluzakladatelé internetové společnosti Google Sergey Brin a Larry Page.

Automobilka nyní připravuje nový elektromobil s označením S, který má za úkol oslovit širší skupinu spotřebitelů. Vůz by se měl začít prodávat v roce 2012 a stát 49 900 dolarů (zhruba 950 000 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám