Hlavní obsah

BESIP: nejčastější chyby cyklistů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nadcházejícími teplými dny se kromě motorkářů na silnicích objevují rovněž cyklisté. BESIP přináší několik tipů pro cyklisty na bezpečnou jízdu i nejčastější chyby.

BESIP: nejčastější chyby cyklistů na silniciVideo: BESIP

 
Článek

Stejně jako mezi řidiči motorek, automobilů či jiných dopravních prostředků se i mezi "kolaři" vždy najdou ti, kteří nerespektují pravidla. Nemálo cyklistů tak jezdí po chodnících a po přechodech (správně musí na přechodu kolo vést). Někteří nemají odrazky ani světla, za zhoršených světelných podmínek tak nejsou moc vidět. Častým prohřeškem je jízda vedle sebe, na kole se ale smí jezdit pouze za sebou.

Pokud jede rodina, platí, že rodiče jedou vepředu a vzadu, děti uprostřed. Nejlepší cyklista by měl jet jako poslední. Dobré jsou reflexní vesty, díky kterým budou cyklisté lépe vidět. Přilby na hlavu jsou samozřejmost, do 18 let jsou navíc povinné.

Řidič auta by měl cyklisty míjet větším obloukem (pokud samozřejmě neohrozí protijedoucí vozidla) a použít směrová světla. Větší odstup je lepší i pro cyklistu (tlaková vlna od rychle a blízko jedoucího kamionu je velmi nepříjemná), navíc se sníží riziko srážky, kdy se cyklista například vyhýbá díře ve vozovce. „Kolaři“ si totiž často neuvědomí, že za nimi jede auto, které je právě předjíždí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám