Hlavní obsah

Bariéra prolomena, BMW a Mercedes spolupracují

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věční rivalové na automobilovém kolbišti se usmířili. Oba si uvědomili, že když budou spolupracovat, mohou být ještě lepší a prodat ještě více automobilů za mnohem nižší náklady. Řeč je o BMW a Mercedesu, kteří prý do konce roku podepíší smlouvu o společné konstrukci motorů.

Článek

Jak jsme již předeslali v několika článcích, BMW hledalo intenzivně partnera pro vývoj a výrobu nových motorů. Jeho partnerství s PSA skončilo a další nebylo v dohlednu. BMW však našlo partnera ve svém odvěkém rivalovi Mercedes-Benzu.

Pro časopis Automotive News to potvrdil dobře informovaný zdroj přímo z továrny BMW. Podle něj by se smlouva měla podepsat ještě do konce roku. To znamená, že již příští rok by mohli inženýři obou firem začít pracovat na společných agregátech. Měly by to být čtyřválce, které se dostanou do vozů obou značek.

Pokud je někdo překvapen spoluprací obou značek, tak by si měl vzpomenout, že BMW a Mercedes už jednou podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci. Tehdy se jednalo o vývoj hybridních motorů, což však záhy BMW zcela pokazilo. Vedení se totiž vyjádřilo, že hybridy jsou málo efektivní a pro BMW nemají budoucnost. Smlouva tak byla opět zrušena.

Půjdou dál?

Ovšem na začátku října vyplynul na povrch také další plán Mercedesu, a to najít partnera na stavbu nové řady A a B. Podle těchto informací by mohly mít tyto vozy v roce 2001 již podvozek od další firmy, což by snížilo náklady. Největší spekulace se točily kolem Mini, tedy vlastně BMW.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW a DaimlerChrysler společně vyvinou hybrid

Jak automobila ve Stuttgartu, tak i v Mnichově, dosud zavilí rivalové, pochopila, že budoucnost přinese nutnost spolupráce. Pro začátek tak připraví společný...

BMW se cuká - hybridy jsou málo efektivní

U DaimlerChrysleru asi zrovna velká radost nezavládla po přečtení posledního vyjádření členů týmu pro vývoj alternativních pohonů BMW. Ti se totiž dali slyšet,...

Motory BMW budou i v jiných značkách

Automobilka BMW se rozhodla opět začít prodávat své motory ostatním značkám. První vlaštovkou je spolupráce s PSA a motor 1.6/88 kW, společné vývoje však...

Výběr článků

Načítám