Hlavní obsah

Automobilové zombie. FCA prodává nová auta, která se už roky nevyrábí

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Fiat Chrysler Automobiles dosud prodává nová auta, která už ale několik let nevyrábí. Jsou to jednotky kusů, ale jsou mezi nimi opravdové lahůdky i obyčejná auta na každý den.

Foto: Dodge

Poslední generace Dodge Viper z roku 2016

Článek

Že se auta, jejichž výroba už byla ukončena, prodávají jako skladové vozy, je normální. Běžně to ale vydrží pár týdnů, nanejvýš měsíců, ne několik let - přinejmenším u obyčejných aut na každý den. Přesto automobilky Dodge a Chrysler ještě ve třetím čtvrtletí roku 2020 v USA prodaly několik kusů modelů Dart a 200, a také dva Vipery a jeden Jeep Patriot.

Nejnovější z těchto vozů je supersport Dodge Viper, jehož převážně ruční výroba byla ukončena v srpnu 2017. Zároveň u něj je největší pravděpodobnost, že by se nějaké dealerství mohlo snažit vydělat víc peněz tak, že pár kusů schová v očekávání nárůstu cen. Za kolik peněz byly tyto dva kusy prodány, není známo, ale když byl ještě v oficiálním prodeji, ceny začínaly na 90 495 dolarech (2,08 milionu korun).

Foto: Dodge

Dodge Dart

Dodge Dart, vůz na platformě Compact Wide, prodloužené verzi základu Alfy Romeo Giulietta, se nevyráběl dlouho - jen tři roky mezi lety 2013 a 2016. Přesto si jeden zbývající skladový kus v uplynulém čtvrtletí našel zákazníka. Cena nového vozu v roce 2016, kdy se ještě vyráběl, byla od 16 995 dolarů (391 tisíc korun).

Foto: Chrysler

Chrysler 200

Na stejné platformě stojící Chrysler 200 se vyráběl v letech 2014-2016, takže je také už čtyři roky mrtvý; podobně jako Dart se mu staly osudným mizerná prodejní čísla, a to třebaže nabízel i 284k šestiválec Pentastar.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku si ale našly čtyři zbývající skladovky nové majitele. Jako nový na začátku roku 2017 se prodával za ceny od 22 115 dolarů (509 tisíc korun).

Foto: Jeep

Jeep Patriot

Konečně, Jeep Patriot, vyráběný v letech 2006-2016. U něj je fakt, že si ho ještě někdo koupil jako nový, nejvíce překvapivý. neboť má z této čtveřice „zombie” aut nejhorší pověst a stojí na nejstarší platformě GS, která vznikla ve spolupráci automobilek Mitsubishi a DaimlerChrysler.

A také má, na rozdíl od Dartu a 200, přímého nástupce v podobě současného Jeepu Compass. Přesto si ho jeden zákazník v uplynulém čtvrtletí koupil jako nový. Cena Patriotu v roce 2016 začínala na 17 695 dolarech (407 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Test Jeepu Wrangler Rubicon: V terénu králem

Nejdrsnější verze Wrangleru má už ve standardu uzávěrku i předního diferenciálu a to, pro co vznikl, tedy jízdu mimo asfalt, zvládá bravurně. Nedostatků si...

Výběr článků

Načítám