Hlavní obsah

Automobilová divize Volva se loni propadla do ztráty 1,4 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars se v loňském roce propadl do ztráty 480 miliónů švédských korun (asi 1,4 miliardy Kč). Hospodářské výsledky firmy, kterou před třemi lety koupila čínská společnost Geely, oslabila skomírající poptávka na evropském trhu; ten je pro firmu největší. Obtížné podmínky na zdejších trzích Volvo čeká i letos.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volvo V60 D4 AWD

Článek

Provozní zisk automobilky minulý rok klesl o 99 procent na 18 miliónů SEK (asi 54 milionů korun) z dvou miliard SEK v předešlém roce. Stalo se tak ale zřejmě jen díky mimořádné platbě více než půl miliardy švédských korun od společnosti Geely za prodej některých technologií.

Automobilka Volvo Cars loni prodala 450 000 vozů, což je o 30 000 méně než v předminulém roce. Předloni firma hospodařila s čistým ziskem jedné miliardy SEK. Automobilka očekává, že americké a čínské trhy dál porostou, a to hlavně díky sílící poptávce

Čínská Geely v roce 2010 koupila firmu Volvo Cars od americké společnosti Ford Motor. Zaplatila tehdy asi 1,5 miliardy dolarů (více než 30 miliard korun). Volvo by mělo v roce 2015 představit nové modely, letos a v příštím roce se podle šéfa podniku Haakana Samuelssona chce vrátit do černých čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám