Hlavní obsah

Auto si odemknete jako telefon, plánuje Hyundai

Podobně jako dnes někteří odemykají své smartphony, bude v nedaleké budoucnosti možné odemknout a nastartovat automobil. Plánuje to značka Hyundai, a to už na první čtvrtletí roku 2019; bude s tím první na světě.

Foto: Hyundai 2x

Nové Hyundai Santa Fe bude možno odemknout otiskem prstu. Čidlo má být v klice.

Článek

Máte-li spadeno na novou generaci Hyundai Santa Fe, můžete se těšit na technologii známou ze smartphonů a sci-fi filmů - odemykání a startování otiskem prstu. Automobilka potvrdila, že takovou možnost zákazníkům nabídne.

První čidlo má být v klice dveří; to vám vůz odemkne. Druhý senzor otisku prstu má být na palubní desce a má sloužit ke startu vozidla. Samozřejmě, na rozdíl od obyčejného tlačítka nebo klíče, které auta používají dnes, nepůjde takto nastartovat v rukavicích.

Podle tiskové zprávy otevírá bezklíčový přístup pomocí otisku prstu širší možnosti personalizace auta, např. pokud jej využívá více řidičů. Podle toho, jaký otisk vozidlo rozpozná, nastaví sedačku a zrcátka a nahraje oblíbené stanice rádia. Později se toho má takto samočinně nastavit ještě víc, např. teplota klimatizace.

Foto: Hyundai

I nastartovat má být možné pomocí otisku.

Nevěřící Hyundai ujišťuje, že šance chybného rozpoznání otisku cizí osoby jako osoby oprávněné je 1 ku 50 tisícům. A že systém měří i elektrický odpor v konečku prstu, což má vyloučit falešný otisk, např. z latexu.

Tisková zpráva hovoří také o „dynamických aktualizacích” systému, což má spočívat v učení se otiskům prstů v reálném čase, což má zlepšit spolehlivost systému. Je ovšem otázkou, zda a jakým způsobem budou otisky prstů chráněny proti zneužití, bude-li vůz na tomto poli nějak komunikovat s okolním světem, např. po internetu.

Nové Santa Fe má přijít na některé světové trhy v prvním čtvrtletí roku 2019; které trhy to budou, zatím automobilka neuvádí. Jaká bude konečná cena nové technologie, zatím také není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám