Hlavní obsah

Auto jednoho z nejznámějších diktátorů se prodalo v aukci za milion korun

Terénní vůz ARO 304, který byl v roce 1977 vyroben speciálně pro bývalého rumunského komunistického prezidenta Nicolae Ceaušeska, byl 20. prosince vydražen za 189 180 lei (jeden milion Kč), tedy takřka za dvojnásobek vyvolávací ceny. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na rumunský daňový úřad ANAF, který aukci pořádal.

Foto: Profimedia.cz

Socha bývalého komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska.

Článek

Ceaušescu v Rumunsku vládl čtvrt století, nastolil zde jeden z nejhorších autoritářských režimů v Evropě a učinil z něj jednu z nejchudších zemí kontinentu. Byl popraven se svou ženou Elenou 25. prosince 1989.

Komunistický diktátor používal bledě modrý automobil s luxusními koženými sedadly a elektricky ovládaným střešním oknem na lovy a při oficiálních návštěvách. Při návštěvě Rumunska z něj v roce 1987 na davy v rumunské metropoli mával sovětský vůdce Michail Gorbačov.

Na předchozí aukci v lednu vůz s pohonem všech čtyř kol nepřilákal ani jednoho zájemce. Daňový úřad před páteční aukcí snížil vyvolávací cenu o čtvrtinu na 103 125 lei. O vůz se ucházelo pět dražitelů, kteří přihodili celkem šestnáctkrát. Rumunská automobilka ARO, která v roce 2006 zbankrotovala, pro potřeby komunistické hlavy státu a jeho tělesné stráže vyrobila několik vozů.

Řada aut nemusí mít od ledna dálniční známku

AutoMoto

Vydražený automobil se dlouho skrýval v hangáru na okraji Bukurešti a bylo možné si ho tam na požádání prohlédnout. Poprvé byl prodán v aukci v roce 2002. O několik let později ho ale zabavil daňový úřad, protože jeho majitel, bohatý podnikatel, skončil ve vězení pro podvod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám