Hlavní obsah

Auta na CNG mají podle české studie menší emise oxidů dusíku

Novinky, ČTK, maž

Automobily jezdící na stlačený zemní plyn (CNG, anglicky Compressed Natural Gas) mají podle nejnovější studie výrazně menší (11x) emise oxidů dusíku (NOx). Oxidy dusíku jsou pro člověka zdravotně závadné, dráždí oči a sliznice horních cest dýchacích.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia CNG

Článek

Emise byly porovnávány u devíti automobilů včetně lehkých užitkových vozidel s různými motory v běžném provozu. Studii pro Český plynárenský svaz zpracovalo České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a společností SEVEn Energy.

„Chtěli jsme získat výsledky relevantní pro ČR, a proto jsme měření prováděli na dvacetikilometrové trase přímo v ulicích Prahy. Ve srovnání s naftovými vozy porovnatelné velikosti a motorizace vyprodukovala vozidla na CNG zhruba jedenáctkrát méně oxidů dusíku," uvedl Michal Vojtíšek z Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT.

Emise z dopravy se na celkovém znečištění ovzduší v ČR podílejí přibližně z jedné pětiny. V Česku podle plynařů jezdí přes 17 500 vozidel na CNG, o 2500 více než na začátku roku. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu je v Česku celkově registrováno přes sedm miliónů vozidel. Podíl vozů s pohonem na CNG tak činí necelé tři desetiny procenta.

Výhodnost CNG proti tradičním pohonným hmotám podporuje mimo jiné spotřební daň. Ta od začátku roku 2015 do konce letošního roku činí u CNG 0,72 Kč za metr krychlový. Spotřební daň z litru benzínu je 12,84 Kč, z litru nafty 10,95 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám