Hlavní obsah

Audi předvedlo koncept Q8, největší SUV dorazí v sériové verzi v roce 2018

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audi na detroitském autosalonu ukázalo koncept Q8, tedy ve firemní hiearchii největší SUV této německé značky. Zatím jde jen o koncept, sériové provedení ale dorazí. Už má oficiálně potvrzené datum „narození”: rok 2018. Obří SUV chystá i BMW, model X7.

BEZ KOMENTÁŘE: Audi Q8 conceptVideo: Audi

 
Článek

Koncept Audi Q8 je výrazný nejenom svým vzhledem, na délku totiž měří pět metrů a nabízí třímetrový rozvor náprav. Přední partie jsou velice výrazné, sází na osmiúhelník nepřehlédnutelné masky chladiče. Ta je umístěna v rámečku, lakovaném kontrastní barvou a její plocha je rozčleněna šesti vzpřímenými dvojitými lamelami, které zároveň zdůrazňují její výšku.

Velmi skloněné jsou zadní sloupky, celé auto se snaží působit jako obrovský sportovní hatchback. Diodová světla se táhnou kolem celé přední i zadní části. Kola mají neskromný průměr 23 palců. Pneumatiky mají rozměr 305/35.

Foto: Audit

Audi Q8 concept (2017)

Dveře mají bezrámová okna, výška vozu je na segment SUV nebývale nízká – jenom 1,7 metru. Dveře se otevírají prostřednictvím dotykových senzorů. Interiér na rozdíl od expresivního vnějšího designu působí sériovým dojmem a skoro se nám chce napsat, že takhle bude vypadat komerčně nabízené provedení.

Uvnitř je prostor pro čtyři cestující a vzhledem k obrovskému rozvoru si troufneme tipnout, že místo bude minimálně královské. Zavazadlový prostor má objem 630 litrů.

Foto: Audit

Audi Q8 concept (2017)

Stovka za 5,4 sekundy

Audi Q8 je i v této podobě plně funkční. O pohon se stará benzínový motor 3.0 TFSI o výkonu 245 kW (333 k) a maximálním točivém momentu 500 Nm. Elektromotor, integrovaný do osmistupňové samočinné převodovky tiptronic, dosahuje nejvyššího výkonu 100 kW a točivého momentu 330 Nm.

Foto: Audit

Audi Q8 concept (2017)

Celkem má Q8 nejvyšší výkon 330 kW (449 k) a maximální točivý moment 700 Nm. Audi Q8 concept má poháněná všechna čtyři kola a zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy a může pokračovat v akceleraci až k nejvyšší rychlosti 250 km/h. Čistě na elektřinu ujede 60 kilometrů, nabíjení trvá dvě a půl hodiny.

Sériové provedení se ukáže už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám