Hlavní obsah

Audi odhalilo zvýšenou verzi prcka A1, na terén nemyslí ani názvem

Crossoverů není očividně nikdy dost, a tak Audi přichází se zvýšenou verzí svého nejmenšího modelu A1. Zatímco se ale ostatní zvýšená audi jmenují „allroad”, tenhle je „citycarver”.

Foto: Audi 4x

Audi A1 citycarver

Článek

Chcete-li crossover jen proto, abyste lépe viděli kolem sebe a snáze se vám do něj nastupovalo, Audi A1 citycarver je vůz přesně pro vás. Takhle nějak by mohla znít upřímná reklama na novinku čtyř kruhů - vůz totiž nemá pohon všech kol ani za příplatek, natož ve standardu.

Buďme ale féroví - proti běžné A1 přece jen nějakou tu výbavu pro výlety mimo asfalt má, a to ve formě podvozku zvýšeného o 40 cm. S dobrými pneumatikami by tak skutečně měl zvládnout „lehce drsný terén”, jak uvádí automobilka v tiskové zprávě.

Foto: Audi 4x

Sluší mu to, ale mimo asfalt to bude opravdu jen na štěrkové cesty.

Vnější změny jsou samozřejmě poplatné změnám technickým, citycarver dostal nové nárazníky a oplastování kolem dokola. Na první pohled je vidět, že do terénu opravdu není, všimněte si vystrčených brad na spodních koncích nárazníků a nástavců prahů. Takové věci člověk v terénu utrhne jako první.

Kola začínají na průměru šestnácti palců a zvenčí bude k mání celkem devět barev. Oranžový vůz na fotkách patří do speciálky Edition One, která bude k objednání zkraje výroby a kterou můžete mít buď takto oranžovou, anebo šedou.

Foto: Audi 4x

Zavazadelník má 335 litrů objemu.

Uvnitř je všechno jako v A1, což znamená jednodušší verzi digitálních budíků, ale široké možnosti konektivity a navigace pracující s online daty o dopravě, kromě mnoha jiného. K mání má být i možnost volby jízdních režimů a nastavitelné tlumiče pérování.

Po stránce motorů se zatím automobilka nepochlubila ničím, ale vzhledem k tomu, že citycarver staví na modelu A1, očekáváme nabídku stejnou. To jest řadový tříválec 1,0 TSI o výkonu 95 nebo 116 koní, příp. čtyřválec 1,5 TSI o 150 koních.

Foto: Audi

V kabině je všechno jako v modelu A1.

Jak stojí i výše, všechny tyto motory budou pohánět jen přední kola. Jestli do budoucna dostane A1, resp. i citycarver nějaký hybridní pohon, zatím není známo. Stejně tak zatím není na světě ceník. Do prodejen dorazí novinka na podzim letošního roku.

Anketa

Má podle vás crossover bez čtyřkolky smysl?
Ano, pro snazší nastupování a lepší výhled
76,7 %
Ano, zvýšený podvozek mimo asfalt stačí
3,3 %
Nejsem si jist/a
0 %
Ne, bez 4x4 je to promarněná příležitost
20 %
Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám