Hlavní obsah

Audi loni klesl zisk, prodalo ale rekordních 1,58 miliónu aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německému výrobci luxusních aut Audi klesl loni navzdory rekordnímu prodeji zisk. Mohly za to vyšší náklady na nové závody a nové modely a slevy, kterými se snaží výrobci aut přilákat ke koupi zákazníky v Evropě. Provozní zisk klesl o 6,2 procenta na 5,03 miliardy eur (137,6 miliardy korun).

Foto: Audi

Audi TT (2014)

Článek

Výsledky však překonaly i nejvyšší odhad analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti čekali zisk nejvýše 4,87 miliardy eur. Příjmy stouply o dvě procenta na rekordních 49,9 miliardy eur. Již dříve firma uvedla, že její prodej loni vzrostl o osm procent na rekordních 1,58 miliónu vozů. Dodávky aut se zvýšily ve všech regionech.

Další pokles provozního zisku čeká firma i letos kvůli mimořádným nákladům na expanzi v zahraničí, novým modelům a technologiím. Příjmy se však mají zvýšit na více než 50 miliard eur. Firma chce do roku 2018 investovat do nových modelů, závodů a technologií 22 miliard eur.

Chce prodávat více než BMW

Audi nyní staví nové závody v Mexiku a Brazílii a v letošním roce by měla být vůbec poprvé výroba automobilky na domácím trhu, v Německu, nižší než v zahraničí. Na zisku celé skupiny Volkswagen se Audi podílí téměř polovinou.

Do roku 2020 chce Audi zvýšit dodávky aut na trh o téměř čtvrtinu na nejméně dva milióny a sesadit konkurenční BMW z pozice největšího prodejce luxusních aut na světě.

Audi patří stejně jako česká Škoda Auto do skupiny Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám