Hlavní obsah

Aston Martin Vantage přijíždí v edici F1 jako safety car na silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vantage je v edici F1 k dispozici jako safety car pro silniční použití. K mání však bude i jako otevřený roadster.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage F1 Edition vedle letošního zaváděcího vozu formule 1

Článek

Zatímco Mercedes-AMG GT R, druhý z letošních safety carů, tedy zaváděcích vozidel pro seriál formule 1, se pyšní sériovými hodnotami a lze jej prohlásit za silniční vůz s bezpečnostními prvky, Aston Martin musel svůj model Vantage výrazněji upravit.

Zřejmě i proto dodatečně Britové uvádějí edici F1, která posílený motor a další modifikace přináší i do prodejen.

Aston Martin představuje nový zaváděcí vůz pro F1, Mercedes vytlačí jen napůl

AutoMoto

Výkon osmiválcového čtyřlitru se dvěma turbodmychadly byl navýšen o 25 koňských sil na 535 koní. Díky standardním 685 newtonmetrům maximálního točivého momentu je zrychlení z nuly na 100 km/h otázkou 3,5 sekundy.

Speciální verze má podobně jako zaváděcí vůz i upravený podvozek, řízení a aerodynamiku. Sdílí například i zadní spoiler, jako první v modelové řadě má 21palcová kola.

Za repliku Bondova Aston Martinu zaplatil 4,5 milionu, nemá ani motor

AutoMoto

Lakování může rovněž respektovat vůz, který bude letos kroužit před formulemi. Alternativou je bílý a šedý odstín. V matné či lesklé variantě. Všechny vozy mají speciální plakety a prošívání v interiéru. Bezpečnostní klec či vysílačka tu však pochopitelně chybí.

Speciální edice bude k mání i jako roadster. Přesto, že v královně motorsportu, kam se letos Aston Martin vrací i s monopostem, figuruje Vantage ve službách safety caru jen jako kupé. První dodávky jsou plánovány na letošní květen. Ve Velké Británii přijde speciální kupé na v přepočtu 3,7 milionu, roadster na 4,2 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám