Hlavní obsah

Aston Martin představuje nový zaváděcí vůz pro F1, Mercedes vytlačí jen napůl

Aston Martin se po 61 letech naplno vrací do formule 1, a to nejen na startovní rošt. Modely Vantage a DBX budou plnit roli zaváděcího a zdravotnického vozu. Střídat se budou s vozy od Mercedesu, tradičními automobily v této displíně.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage a DBX pro seriál formule 1

Článek

Už 26. března se Aston Martin Vantage poprvé zúčastní závodu formule 1 v roli zaváděcího vozu, takzvaného safety caru.

Stejně jako SUV Aston Martin DBX pro zdravotníky má tradiční zelenou barvu laku se světlejšími doplňky a nezbytnou výbavu, především co se světelných prvků týká. Vozy mají také závodní sedadla se šestibodovými pásy, komunikační systém a další bezpečnostní výbavu.

Aston Martin DBX se v limitované edici inspiroval výrobou whisky

AutoMoto

Výkon osmiválcového čtyřlitru se dvěma turbodmychadly byl v případě kupé Vantage navýšen o 25 koňských sil na 535 koní. Díky 685 newtonmetrům maximálního točivého momentu je zrychlení z nuly na 100 km/h otázkou 3,5 sekundy. Speciálně naladěné je rovněž odpružení. DBX má stejný motor, ovšem se standardními 542 koni.

Pokud v aktuální době nenastanou zatím nepředvídané události, mělo by se anglické duo střídat s Mercedesy ob závodní víkend. Stuttgartská automobilka stejně jako minulou sezónu nasadí model GT R jako zaváděcí auto, zdravotníci využijí C 63 S kombi.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG GT R bude sloužit v roli zaváděcího vozu, kombi Mercedes-AMG C 63 jako zdravotnické auto

Foto: Mercedes-Benz

Mercedesy mají v nové sezóně rudé zbarvení kvůli novému sponzorovi, černých monopostů se to ale netýká.

Čtyřlitrový osmiválec z dílen AMG se tak objeví ve všech čtyřech vozech. GT R má 585 koní a C 63 S disponuje výkonem 510 koní.

Zaujme nové červené zbarvení. Zatímco v loňské sezóně takto značka vzdala hold Ferrari a jejich 1000. závodu v královně motorsportu, aktuálně jde o symbol partnerství se společností Crowd Strike.

Anketa

Jaké duo zaváděcího a zdravotnického vozu pro F1 se vám líbí více?
Aston Martin Vantage a DBX
74,9 %
Mercedes-AMG GT R a C 63 S
25,1 %
Celkem hlasovalo 2801 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám