Hlavní obsah

Aston Martin jde pomalu do náručí Mercedesu, Němci zvýší svůj podíl až na pětinu

Automobilka Mercedes-Benz ze skupiny Daimler zvýší postupně svůj podíl v britském výrobci luxusních aut Aston Martin do roku 2023 až na 20 procent. Stane se tak jedním z největších akcionářů churavějící britské automobilky, uvedla agentura Reuters.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBS Superleggera v edici 007

Článek

Od vstupu na burzu před dvěma lety Aston Martin zažívá obtížné časy a letos její akcie ztratily dvě třetiny hodnoty. Letos v květnu se novým šéfem firmy stal Tobias Moers, bývalý šéf značky AMG ze skupiny Mercedes-Benz.

Do čela Aston Martinu usedl Stroll, podíl má už i šéf programu F1 v Mercedesu

AutoMoto

V současnosti vlastní Mercedes-Benz v britské automobilce podíl 2,6 procenta. Jeho navýšení se má uskutečnit v několika fázích v rámci širšího úpisu nových akcií. Hodnota akcií pro německou skupinu by měla být maximálně 286 milionů liber (8,6 miliardy Kč), uvedl Aston Martin.

Součástí navýšení podílu je také dohoda o prohloubení strategické spolupráce. Aston Martin tak získá napojení na důležité technologie Mercedesu, včetně technologií pro elektrická a hybridní auta. Obě automobilky spolupracují od roku 2013, kdy Mercedes získal podíl v Aston Martin.

Slováci představili pokrokovou baterii pro elektromobily, firmu vede bývalý šéf Aston Martinu

AutoMoto

Aston Martin se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty 29 milionů liber ve srovnání s loňským ziskem 43 milionů liber. Výnosy se snížily o téměř polovinu na 124 milionu liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám