Hlavní obsah

Americký Chrysler začne patrně vyrábět auta á la Fiat

Štíhlejší, ekologičtější a v italském stylu, takový mohou řidiči očekávat nový styl vozů Chrysler. Tedy alespoň podle plánu automobilky, která počítá s rychlým návratem z reorganizace pod ochranou bankrotového soudu za pomoci italského koncernu Fiat. Výsledkem bude výrazně jiná výrobní řada v prodejních halách.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Článek

Podle analytiků přežijí nejhodnotnější značky skupiny, a to Jeep, minivany a možná pickupy. A v plánech má automobilka také elektrovozy. Zbytek z nabídky Chrysleru bude zřejmě minulostí. Od Fiatu se očekává, že výrobní řadu Chrysleru rozšíří o malá a úsporná auta.

"Základ jejich výrobní řady se kompletně obmění během tří až čtyř let," míní Michael Robinet z prognostické divize poradenské skupiny CSM Worldwide.

Chrysler požádal bankrotový soud o ochranu minulý týden. Automobilka počítá s tím, že prodá takzvaná špatná aktiva a zbytek, tedy továrny a značku má převzít Fiat.

Chrysler má nyní v nabídce 32 modelů pod značkami Dodge, Jeep a Chrysler. Analytici i sami manažeři podniku ale říkají, že se tento počet pravděpodobně sníží. Nyní Chrysler pracuje na řadě nových či obnovených modelů. V příštím roce chce začít prodávat elektromobil a šest modelů této technologie chce mít na silnicích do roku 2014.

Za první čtyři měsíce roku se prodej aut z nabídky skupiny propadl o 46 procent. Některé modely ale postihl propad ještě horší, například středně velké sedany. Model Sebring vykázal propad o 83 procent a Dodge Caliber o 73 procent, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám