Hlavní obsah

Americké jeepy se budou vyrábět také v Číně

Americká automobilka Chrysler Group se dohodla na výrobě svých vozů Jeep v Číně. Chce tak posílit pozici na největším automobilovém trhu světa.

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee - 2013

Článek

Chrysler bude automobily vyrábět společně s čínským partnerem Guangzhou Automobile Group. "Domnívám se, že v Číně máme velký potenciál," uvedl šéf značky Jeep Mike Manley na detroitském autosalonu.

Většinovým majitelem společnosti Chrysler je italská automobilka Fiat. Generální ředitel obou společností Sergio Marchionne tento týden uvedl, že Fiat a Chrysler se časem spojí v jeden podnik.

Fiat a Chrysler na čínském trhu výrazně zaostávají za jinými západními automobilkami, jako jsou General Motors a Volkswagen. Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích. Prodej automobilů v Číně v loňském roce stoupl o 4,3 procenta na 19,3 miliónu vozů. Růst tak sice zrychlil z předloňských 2,5 procenta, nadále však výrazně zaostává za vysokými tempy z dřívějších let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám