Hlavní obsah

Akční kamera ukazuje, jak to vypadá uvnitř explodující pneumatiky

Novinky, laz

Exploze pneumatiky není tak výjimečná, jak se může zdát. Američan k ní pro účely videa na sociální sítě přispěl nevybíravým způsobem, protáčením zadních kol. Pneumatikám pak nezbývá nic jiného než to vzdát a prasknout. Netradičně umístěná kamera uvnitř to vše názorně ukazuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americký youtuber z kanálu Warped Perception už jednou umístil akční kameru na zajímavé místo, dovnitř přední pneumatiky. Podobně fascinující pohled umožňuje stejná montáž na pneumatiku na zadní nápravě.

Autor se rozhodl ukázat, jak to vypadá uvnitř, pokud se rozhodnete pryž zničit nevybíravým způsobem, takzvaným „burnoutem”. K roztočení zadních kol na suchém asfaltu si pomohl trochou vody, jinak ale nejde o nic jiného než držet v otáčkách první stupeň a brzdu jen natolik stlačenou, aby zadní brzdy kola nezastavily. Že se auto nerozjede, jistí nepoháněná kola vpředu.

Z týrané „gumy” napřed začnou odlétávat kusy běhounu, aby se následně zahřála natolik, že praskne. Zajímavou podívanou zajistí nejen akční kamera uvnitř pneumatiky, ale i zpomalený záběr zvenčí.

Polskému kamionu v zatáčce vybouchla pneumatika, okolní provoz sešrotoval

AutoMoto

Exploze pneumatiky však hrozí i v jiných případech a zdaleka nemusí jít o barbarské protáčení koly mezi garážemi. Výbuch za jízdy bývá velmi nebezpečným jevem, který způsobil už stovky nehod. Zapříčiněn bývá mechanickým poškozením pneumatiky, na níž se tvoří bubliny a boule.

Proto je důležité pneumatiky pravidelně kontrolovat. Jak jejich vizuální stav, ale také úroveň huštění. Každé auto má správné hodnoty předepsané – typicky po otevření dveří na sloupku či ve víčku nádrže.

Reklama

Výběr článků

Načítám