Hlavní obsah

Test Volva S60 D5: na dálkové trasy

Novinky, Jan Čech

Volvo S60 je v nabídce švédské značky vlastně nejstarším modelem, a to i přes mírný facelift, kterého se mu dostalo v roce 2005. Snad již příští rok by měla přijít nová generace. Testovací model byl vybaven vznětovým agregátem D5, který jsme už několikrát chválili.

Článek

Na začátek je třeba říct, že naše zkušenosti s vozem jsou mnohem rozsáhlejší než pro klasický test. S tímto vozem jsme ještě před dvěma roky jeli na frankfurtský autosalon, kde se ukázaly všechny jeho přednosti i slabiny.

Elegantní, ale málo prostorná

Karoserie je typická pro Volvo. Dlouhá, plochá, dynamická, s obloučky na zadních světlech. Ačkoli je vzhledově S60 nejstarší, nelze jej nazvat ošklivým.

Také uvnitř najdeme klasické komfortní a bezpečné Volvo. Přístrojová deska je lehce natočená k řidiči, ergonomicky na výši a kvalitativně opravdu povedená. Jako ideální označujeme i budíky, které jsou přehledné a nebolí z nich oči ani na delších nočních cestách. Vysokou známkou také musíme ohodnotit volant. Imitace dřeva není sice u leckterých vozů dobrá a klouže v ruce, Volvo se však s tím popralo velmi dobře a v místě držení je příjemné kožené obložení.

Místa pro cestující je dost, ale pouze na předních sedadlech. Tady je o komfort posádky postaráno dostatečně. Vzadu už je to horší. Na kolena je asi tolik prostoru co ve Škodě Octavia Tour. Také na hlavu je pro člověka nad 180 cm krutě málo místa. Je to daň za elegantní pozvolně klesající střechu.

A když už mluvíme o prostoru - je třeba zmínit zavazadlový prostor, který se svými litry patří ve třídě k průměru, ale především se nám zdá trochu mělký. Naštěstí je v něm několik zajímavých prvků, jako je zvedací přepážka ze dna (jednoduché a účelné) a také odjišťování opěradel zadních sedaček pákou ze zavazadelníku.

Pýcha auta - motor

Turbodiesel s pěti válci v řadě je opravdu to, co musíme vychválit. Jeho jedinou slabinu vidíme v hlučnosti při studeném startu a delším zahřívání. Jenže pak následují už chvilky opravdového dieselového hýčkání. Dobře utlumený motor je mnohem tišší než leckterý jiný "ropák" z produkce VW, Ford či PSA. Může za to vyspělý systém common rail, ale také pětiválec, který je výborně vyvážen a jeho chod lze srovnat s šestiválcem.

Spotřeba se pohybovala na hranici 7,7 l na 100 km, ale musíme upozornit na to, že tato hodnota je daná také instalovaným automatem Geartronic. Před lety testovaný vůz s manuálem dosáhl spotřeby při jízdě do Frankfurtu a zpátky po německých dálnicích pouhých 6,9 l na 100 km.

Podvozek tužší

Naložený nebo prázdný - to je Volvu S60 úplně jedno. Má stále tytéž jízdní vlastnosti, které se se zatížením nemění. Trochu tvrdší charakteristika podvozku není nepříjemná, i když na rozbitých českých silnicích první a druhé třídy občas záda od natřásání bolí. S60 je ideální na cesty na dlouhé dálniční tratě.

Tradiční severská nectnost

Za hlavní nectnost vozu hned po malém místě na zadních sedadlech počítáme cenu. Ta je jako u všech automobilů volvo neúměrně vysoká. Za základní model se zážehovou dva-čtyřkou dá zákazník 829 000 Kč. Náš testovaný vůz v nejvyšší výbavě pak stojí 1 165 000 Kč, ale je třeba ještě započítat 57 000 Kč za automat. No, a to je už na tak velké "kupé" docela dost.

Technické údaje
Volvo S60 D5 Summum
Motor
Zdvihový objem2401 ccm
Max. výkon136 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment400 N.m při 2750 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město10,6
Mimo město6,0
Kombinace7,5
Výkony
Max. rychlost225 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod8,7 s
Převodovka
šestistupňová automatická
Rozměry a objemy
Délka4603 mm
Šířka1804 mm
Výška1428 mm
Rozvor2715 mm
Objem zavazadelníku424 l
Provozní hmotnost1594 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5*
Ochrana dětí- *
Ochrana chodců2/4*
Ceny
Základní cena vozu829 000 Kč
Základní cena motorizace969 000 Kč
Cena testovaného vozu1 222 000 Kč

* test proveden v roce 2001 podle starých norem

Reklama

Související témata:

Související články

Test Volva XC90 D5: jsem prostě klasik

Ve světě vozů SUV je "nátřesk". Jejich podkategorie velkých a luxusních vozů však tak ve švech nepraská. Tady kralují vozy jako BMW X5, Audi Q7, Mercedes-Benz...

Test Volva S80 V8: vrchol v mnoha směrech

Na test Volva S80 jsem se těšil dlouho. Tohle auto jsem očekával jako etalon své třídy (vyšší středí, nikoliv luxusní) a nyní po testu musím říct, že naprosto...

Výběr článků

Načítám