Hlavní obsah

Test: Renault Clio Sport - příjemné překvapení z Francie

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault nepatří mezi typické značky pro nadšené řidiče, o to více překvapila poslední sportovní verze Clia. Jde o syrový hot hatch, který má skvělý motor i podvozek a navíc se prodává za velmi zajímavou cenu. Chyby jsme samozřejmě také našli, ale jinak je Clio Sport příjemným překvapením.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Renault Clio Sport

Článek

Atmosférický dvoulitr s výkonem 203 koní se žene za otáčkami jako splašený, reakce na sešlápnutí plynu jsou zejména ve středních a vyšších otáčkách velmi bezprostřední. Čtyřválec díky absenci turbodmychadla či kompresoru táhne bez sebemenší prodlevy v celém pásmu otáček, motor se nechá vytočit k 7500 otáčkám a nejlépe se cítí nad hranicí cca 4000, kdy je zaražení do sedačky největší.

Celkově tento motor miluje vyšší otáčky a reaguje překvapivě syrově a hlučně (viz dále), což je v době nejrůznějších byrokratických omezení a ekologických předpisů sympatické.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Renault Clio Sport

Při tachometrových 140 km/h a zařazeném šestém stupni točí motor 4000 otáček. Spotřeba se při rychlejší jízdě vyšplhá přes deset litrů, při ustálené jízdě rychlostí 120 km/h hlásí palubní počítač spotřebu do sedmi litrů.

Syrový a hutný zvuk

Kromě již zmiňované přímé reakce na plyn, která vás bude navádět, abyste jeli rychleji, potěší i naladění výfukové soustavy. Motor, respektive dvojice koncovek výfuku hlasitě hučí, je to neotesaný, hrubý zvuk, který ovšem příjemně dokresluje sportovní atmosféru. Při delších cestách na dálnici je zvuk až obtěžující, ale na okreskách vám vyloudí úsměv při každém sešlápnutí plynového pedálu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Renault Clio Sport

Podvozek je citelně tvrdší, na nerovnostech si trochu „poskáčete“. Kdo by přesto chtěl ještě tvrdší pružiny, pro toho má  Renualt za 15 tisíc připravené nastavení Cup, pro běžný provoz je ale podle některých reakcí příliš tvrdé – podvozek je nižší o 7 mm a podle Renaultu o 15 procent tvrdší než u základního Clia Sport. Clio se v zatáčce skvěle drží, je velmi dlouho neutrální, na horším povrchu má tendenci k odskakování.

Stabilizace je vypínatelná a naštěstí nechybí ani klasická ruční brzda, se kterou můžete zejména na mokrém povrchu poslat auto do přetáčivého smyku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Renault Clio Sport

Drobné vady na kráse

Brzdy (věhlasné Bremba) mají nejprve příliš tvrdý nástup, po jeho překonání se dají dávkovat dobře a jejich účinek je vynikající. Škoda jen, že se při prudkém zpomalení samočinně rozblikají výstražné blinkry.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Renault Clio Sport

Řízení je přesné, ale i přes znatelné ztuhnutí posilovače řízení oproti ostatním Renaultům je znát menší citlivost. Převodovka je šestistupňová, manuální – řazení je přesné, ale chybí mu mechanická dokonalost například převodovek od BMW.

Největší překvapení nastává při pohledu do ceníku, základní verze Clia Sport totiž stojí 550 tisíc korun. Ani ceny příplatkových výbav vaše konto nezruinují. Clio Sport je povedeným hot hatchem za skvělé peníze.   

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Renault Clio Sport

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1998 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:147,5 kW (203 k) při 7100 ot./min
Max. točivý moment:215 Nm při 5400 ot./min.
0 - 100 km/h:6,9 s
Nejvyšší rychlost:225 km/h
Průměrná spotřeba:8,2 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1240 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:549 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám