Hlavní obsah

Audi A3 Cabriolet: nahoře bez jen za devět vteřin

Novinky, Martin Žemlička

Audi má nový kabriolet z nejmenšího modelu své řady a stejně je na tom i BMW. Oba rivalové vstupují na automobilové kolbiště zhruba ve stejnou dobu. Podívali jsme se na zoubek kabrioletu od Audi s plátěnou střechou, kterou lze stáhnout nejrychleji ze všech kabrioletů.

Foto: Martin Žemlička , Novinky

Bez střechy vypadá lépe než s ní, ale to je u kabrioletů většinou normální.

Článek

Proč to tajit, řekněme si hned na začátku, že Audi postavilo skvělé kabrio odvozené z modelové řady A3. S nataženou střechou vypadá dobře, ale neohromí; až když plátěnou střechu sundáte, stane se z A3 Cabrioletu pohledné auto, za kterým se kdekdo otočí. A Audi v mnohém předčí i svého hlavního rivala, jedničkové BMW kabrio, se střechou i bez ní.

Střecha je klasicky plátěná, oproti plechové to má dvě výhody - je lehčí a lépe vypadá. Audi nabízí poloautomatickou verzi (ručně musíte odjistit záklopky) nebo plně automatickou – stačí jenom stisknout příslušný ovladač.

:. Střecha je klasicky plátěná. Podle nás dobré řešení.foto: Novinky/Martin Žemlička

Audi A3 je co se týče „shazování“ střechy opravdový rychlík – střecha je dole za 9 sekund a nahoře za dvanáct. V pohodě tak stihnete manipulovat se střechou, která si ke složení nepotřebuje otevírat kufr, při čekání na semaforech. Navíc, střechu můžete ovládat do rychlosti 30 km/h, takže vám nic nebrání exhibovat v městských ulicích.

Vzadu je více místa, než patrně čekáte

Místo na zadních sedadlech je silně ovlivněno tím, jak moc si lidé před vámi sklopí sedačku, nicméně vzadu ho je i tak relativně hodně. Na dlouhé cestování to vysloveně není, ale čtyři dospělí se do auta vejdou. Ani kufr není na kabriolet úplně z nejmenších (v základu 260 litrů), nicméně to je asi pro většinu kupujících méně podstatná informace.

Středová konzole interiéru je na náš vkus příliš šedá, dílenské zpracování je ovšem – jak je u Audi v posledních letech dobrým zvykem - výtečné. Hezké jsou kruhové výdechy klimatizace á la Audi TT. Novinkou je bílé podsvícení údajů z palubního počítače (namísto červené barvy na černém podkladu), které působí přívětivým dojmem.

:. Interiér je dobře zpracovaný, u Audi nic neobvyklého.foto: Novinky/Martin Žemlička

Příjemně nastavený účinek posilovače volantu bude nadšeným řidičům kazit fakt, že řízení není přehnaně komunikativní, ale nějaké informace od předních kol se přesto dozvíte. Převodovka (v našem případě manuální, šestistupňová) je přesná a dráhy kladou vhodný odpor, při řazení je ale nutné spojkový pedál sešlapovat až k podlaze.

Poháněná jsou vždy pouze přední kola

Poháněná jsou výhradně přední kola (4x4 se do A3 kabria montovat nebude), nicméně podvozek je velmi dobře, spíše však komfortně, naladěn (čtyřprvková zadní náprava, vpředu klasický McPherson). Pokusu o sportovnější jízdu se ale á-trojka brání zuby nehty a relativně těžká příď je znát. Ale vůbec to nevadí, kabriolet je především autem pro poklidnou jízdu a ne divočení na okreskách.

Testovaný motor 1,8 TFSI je výbornou volbou (shodou okolností ten samý motor pohání i Octavii Combi). Turbodmychadlem dopovaná benzínová osmnáctistovka má točivý moment jako turbodiesel, ale nechá se vytočit přes šest tisíc otáček. Maximální výkon činí 118 kW (160 k) a největší točivý moment 250 Nm je k dispozici mezi 1500 a 4200 otáček. Motor má nastavitelný sací vačkový hřídel a dva vyvažovací hřídele pro kultivovaný chod.

:. Audi A3 Cabriolet vypadá zezadu vážně dobře.foto: Novinky/Martin Žemlička

Během více než čtyř stovek kilometrů jsme motor zrovna nešetřili, proto se nám výsledná spotřeba 8,9 litrů Naturalu 95 jeví jako velmi dobrá. Jediné, co musíme Audi vytknout je nudný zvuk, který se line z výfuků. Stačilo by si trochu pohrát z výfukovými plyny a namísto nudného nic by se mohlo při každém sešlápnutí plynu ozývat alespoň lehké dunění. Škoda, ale naštěstí to lze snadno řešit dokoupením laděného výfuku.

Suma sumárům musíme Audi A3 kabrio pochválit. Je to chytře navržené auto, které dobře vypadá, obstojně jezdí se střechou i bez a na lidi většinou působí docela luxusně. Nečekejte od něho sportovní jízdní vlastnosti a budete spokojeni.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1798 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:118 kW (160 k) při 6200 ot./min.
Max. točivý moment:250 Nm od 1500 ot./min.
0 - 100 km/h:8,3 s
Nejvyšší rychlost:218 km/h
Kombinovaná spotřeba:7,3 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1425 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:936 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

První svezení v novém Audi A3 Cabrio

Otestovali jsme za vás nové Audi A3 Cabrio. Nový kabriolet bude dodáván ve dvou verzích: s poloautomatickou dvouvrstvou střechou nebo s plně automatickou...

Výběr článků

Načítám