Hlavní obsah

Ferrari 250 GTO bylo uznáno uměleckým dílem. Repliky už budou nelegální

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ferrari 250 GTO je podle mnohých nejhezčím autem na světě. Abyste však zamezili výrobě replik, které jsou dost výnosné, musí se jednat o umělecké dílo. A Ferrari toho dosáhlo.

Foto: RM Sotheby's

Ferrari 250 GTO by Scaglietti

Článek

Několik společností, které se živí horšími či lepšími replikami legendárního polozávodního vozu Ferrari 250 GTO, musí svůj byznys pozměnit. Takové repliky už nebude možné legálně produkovat. Rozhodl o tom italský soud, když dal Ferrari za pravdu. Italská automobilka totiž chtěla uznat, že se jedná o umělecké dílo, a uspěla.

S informací přišel The Telegraph. V konečné zprávě se tvrdí, že „křivky a designové proporce jsou v tomto případě unikátní”. Navíc cituje i několik významných designových cen, které vůz obdržel.

Počtu replik se není možné divit, vždyť pro účely homologace vyrobilo Ferrari pouze 36 kusů. Jeden z exemplářů, který vznikl v roce 1962, byl loni v září vydražen za v přepočtu 1 miliardu a 82 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám