Hlavní obsah

Nejrychlejší traktor na světě významně překročil dálniční limit

Právo, laz

Poté, co Honda zajela další rekord se svou sekačkou, tu máme další užitkový stroj, který k rychlosti rozhodně nebyl vyroben. Přesto se britské JCB rozhodlo zachovat jeho schopnosti coby traktoru a upravit jej tak, aby se maximální rychlostí rovnal nejslabším moderním osobním autům.

Foto: JCB

Usměrnit vzduch bylo třeba hlavně kolem velkých kol.

Článek

Copak to jen Britové mají s rychlými traktory? Dosavadní nejrychlejší zemědělský stroj tohoto typu proháněl Stig z pořadu Top Gear. Minulý rok dokázal jet 140 kilometrů za hodinu. Nyní je rekord pokořen.

Na letišti v Elvingtonu se totiž speciál JCB Fastrack rozjel na 166,72 kilometru za hodinu. Za velkým volantem seděl motocyklový závodník a televizní hvězda Guy Martin. Traktor pohání motor o zdvihovém objemu 7,2 litru, samozřejmě vznětový. Má 1000 koňských sil a 2500 newtonmetrů maximálního točivého momentu. Bezestupňová převodovka byla nahrazena planetovou se šesti stupni.

Na stroji vidíte několik úprav, co se aerodynamiky týče. Tu mají na svědomí inženýři formule 1, přesněji týmu Williams. Společnost JCB se zatím rekordem jen skromně pochlubila, kompletní dokument z úprav a pokusu máme očekávat během letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám