Hlavní obsah

Formule 1 po Laudovi i Schumacherovi jdou do aukce

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není lepší čas na aukci vozu formule 1, který řídil Niki Lauda, než nyní - měsíc po smrti tohoto fenomenálního závodníka. A tak majitel chytil příležitost za pačesy a předpokládá, že za monopost získá pohádkovou sumu.

Foto: Profimedia.cz

Niki Lauda ve svém Ferrari 312T při Velké ceně Rakouska v roce 1975

Článek

Závodních aut a formulí 1 koluje po soukromých sbírkách opravdu velká hromada. Teď jdou ale do aukce hned dva zajímavé speciály, za jejichž volanty seděly opravdové legendy.

Jedním je Ferrari 312T, které v roce 1975 pilotoval Niki Lauda. Vůz s číslem šasi 022 a plochým dvanáctiválec pod kapotou pomohl legendě motosportu vyhrát velkou cenu Francie, Německa a Holandska. Tuto sezónu Niki Lauda vyhrál také celou. Samozřejmě že aut měl víc, protože nemohl na jednom odjezdit všechny závody.

Po konci kariéry putoval vůz do různých soukromých sbírek. V roce 2008 jej tehdejší americký majitel nechal kompletně zrestaurovat. Obdivovat jej mohli hlavně návštěvníci Pebble Beach Concours d'Elegance, kde dokonce vůz vyhrál třetí cenu pro nejkrásnější auto své kategorie.

Teď míří na další, letošní Pebble, ale tentokrát jako součást velké aukce, pořádané domem Gooding & Co. ve dnech 16. a 17. srpna. Odhad výsledné ceny je na 6 až 8 milionů dolarů, tedy cca 136 až 181,3 milionu korun.

Ferrari podle Schumachera

Máte-li radši něco novějšího, splní vaše přání aukce Abu Dhabi 2019, pořádaná 30. listopadu domem RM Sotheby's. Nabídne totiž stroj, ve kterém byl Michael Schumacher k nezastavení - Ferrari F2002.

Foto: Ferrari

Ferrari F2002

Jeden z těch několika, které byly pro závody připraveny, má číslo šasi 219. Pohání ho třílitrový vidlicový desetiválec, který točil 17 800 ot./min a podle nastavení měl až 823 koní, a to bez jakéhokoliv přeplňování.

V monopostu s šasi č. 219 vyhrál Schumacher v sezóně roku 2002 tři závody - v Imole, Zeltwegu a Magny Cours. To poslední vítězství mu ten rok zajistilo už pátý titul mistra světa F1, byť do konce sezóny zbývalo ještě šest závodů.

Odhad výsledné ceny aukční dům nezveřejnil, ale důležitější je, že část z ní poputuje do nadačního fondu Keep Fighting, založeného právě na počest Michaela Schumachera a k pokračování v jeho charitativní činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám