Hlavní obsah

První samořídící autobus na světě už vozí cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlaky bez řidiče existují už léta, např. na některých letištích. Čína je však první s autobusem bez řidiče, který jezdí v běžném provozu. Ukazuje to video z čínského města Čeng-čou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně jezdí první autonomní autobusVideo: AP

 
Článek

Malý autobus, který si můžeme prohlédnout na videu, nemá řidiče, přesto jezdí po veřejných silnicích a vozí cestující - byť zatím jen v rámci zkušebního provozu. Video, které bylo pořízeno 17. května, ukazuje stroj při relativně pomalé a rozvážné jízdě.

To však není tak podstatné - důležitější je, že něco takového skutečně existuje, že autonomní vozidlo úrovně 5 jezdí po veřejných silnicích. A podle agentury AP umí i měnit jízdní pruhy a předjíždět jiná vozidla.

Na jeho palubě jsou radary, lasery, čidla vzdálenosti a kamery - pomocí nich se orientuje. Rozpoznává semafory, chodce a jiné překážky, a samozřejmě další auta. S okolím komunikuje prostřednictvím 5G mobilní sítě.

Jezdí na trase dlouhé 1,5 kilometru po městě Čeng-čou, hlavním městě provincie Henan. Kompletní pokrytí této trasy sítí 5G zajistila tamní státní telekomunikační společnost China Mobile. Provoz autobusu je tak do jisté míry reklamou na novou, rychlejší generaci mobilních sítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám