Hlavní obsah

Aston Martin je V tajných službách Jejího Veličenstva

Tu bondovku si fanoušci Flemingova hrdiny jistě pamatují - George Lazenby jako agent 007 bojuje proti padouchovi, který chce zničit světové zemědělství. Pomáhá mu olivově zelený Aston DBS. A právě ten se nyní, po 50 letech od premiéry filmu, dočkal reinkarnace.

BEZ KOMENTÁŘE: Aston Martin OHMSS DBS SuperleggeraVideo: Aston Martin

 
Článek

Britská automobilka Aston Martin, tradiční dodavatel služebních aut agenta 007 Jamese Bonda, nedávno potěšila fanoušky tohoto hrdiny malou sérií přesných replik DB5 s plnou špionážní výbavou. Nyní k tomu přidává ryze moderní specialitku, která oslavuje padesát let šesté filmové bondovky - V tajných službách Jejího Veličenstva.

Foto: Aston Martin 4x

Reinkarnovaný Bondův Aston Martin DBS sdílí s tím původním (vpravo) barvu a některé detaily.

V tomto filmu jezdil Bond Astonem Martin DBS, takže je jen logické, že i připomínka vznikne ze současného DBS. Konkrétně to je verze Superleggera a má stejnou olivově zelenou barvu, jako měl vůz ve filmu.

„Toto nové DBS Superleggera bude velmi distingovaný ‚drsňák v obleku', navržený tak, aby zachytil esenci ikonického DBS z onoho filmu,” říká Andy Palmer, šéf automobilky.

Foto: Aston Martin

Olivově zelená je i střecha specialitky.

S tím rozdílem, že zatímco původní DBS mělo čtyřlitrový řadový šestiválec a podle typu karburátorů dávalo 284 nebo 330 koní, nový vůz má 5,2l V12 se dvěma turbodmychadly a výkonem více než dvojnásobným - 725 koní.

Foto: Aston Martin

Na film odkazuje označení OHMSS, On Her Majesty's Secret Service.

Co tuto edici odlišuje od ostatních současných DBS, jsou zejména vnější detaily. Nejvíc na očích je šest horizontálních linek v masce chladiče - podobné mělo právě i Bondovo DBS. A na různých místech vidíme loga OHMSS, On Her Majesty's Secret Service, jak se film jmenuje v originále.

Foto: Aston Martin

V kabině dominuje černá barva, jen červené detaily ji ozvláštňují.

Na Bonda odkazuje i cena - činí přesně 300 007 liber, tedy zhruba 8,83 milionu korun. Vznikne jen padesát kusů a zákazníkům budou doručeny v posledním čtvrtletí letošního roku, takže s ním budou moci přijet na slavnostní premiéru pětadvacáté bondovky, která má vstoupit do kin v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám