Hlavní obsah

Tesla Model 3 je novým nejprodávanějším elektromobilem Evropy

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačil jediný měsíc a mezi elektromobily Evropy máme nového krále. Je jím Tesla Model 3. Auto, které je nejmenším a nejlevnějším vozem značky. Přesto má takovou cenovku, že je mezi nejprodávanějšími evropskými elektromobily jednoznačně tím nejdražším.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Tesla Model 3 má nástup na evropský trh opravdu udivující. Za jediný měsíc, kdy se oficiálně prodává přes dealerskou síť v Evropě, bylo prodáno 3577 kusů. Druhé místo obsadil Renault Zoe s 2884 vozy a třetí místo pak má Nissan Leaf, čtvrté BMW i3 a páté Hyundai Kona Elecric. Zajímavé je, že auto se stalo tento měsíc dokonce nejprodávanějším sedanem prémiové střední třídy, když porazilo i vozy s tradičními spalovacími motory, jako jsou Mercedes-Benz C, Audi A4 nebo BMW 3.

Ze všech výše jmenovaných elektromobilů stojí Tesla Model 3 jasně nejvíc – v přepočtu 1,5 milionu korun. O to je tohle vítězství překvapivější.

Foto: Tesla Motors

Tesla Model 3

Je ovšem třeba říct i důvod, proč je po svém nástupu auto tak prodávané. Tesla otevřela seznam na předobjednávky dlouho dopředu, takže stačila nabrat mnoho zákazníků ještě před tím, než oficiálně začala prodávat. Uvidíme tedy v dalších měsících, jak se situace vyvine.

Očekává se, že i v Evropě bude docela dlouho minimálně v TOP3, než se zde rozjedou prodeje modelů Volvo, Jaguar nebo Mercedes. Tesla má problematickou logistiku, kdy americká továrna nestíhá vyrábět, čínská továrna se teprve staví a evropská je zatím jen ve fázi přípravy. To evropské automobilky mohou po úpravách svých stávajících výrobních kapacit chrlit auta ve velkém. Třeba BMW prý nyní plánuje převzetí továrny Honda v britském Swindonu, aby mělo jak navýšit kapacity výroby kvůli elektrifikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám