Hlavní obsah

Porsche detailně ukazuje aktivní aerodynamiku nové 911

Novinky, fra

Když si dnes koupíte Porsche, můžete jej mít i s prvky aktivní aerodynamiky. Třeba nové Porsche 911 Carrera S či Carrera 4S si upravuje průtok vzduchu tak, aby se auto co nejlépe chladilo, ale zároveň i pořádně sedělo na silnici.

Aerodynamika Porsche 911Video: Porsche

 
Článek

Aktivní aerodynamické prvky nejsou žádnou neznámou. Už dlouho se o nich ví, ale jejich použití bylo vždy omezeno problematickou regulací a složitou výpočetní technikou. Prostě nastavit to všechno tak, aby to správně fungovalo, bylo v minulosti příliš drahé. A tak se maximálně při určité rychlosti vysouvala zadní křídla.

Teď se postupně objevují prvky aktivní aerodynamiky u více značek. Porsche je jedním z průkopníků. Model 911 tak má například nastavovací přední mřížku vstupu vzduchu, takže může být plně otevřena i zcela zavřena. Stejně tak i zadní křídlo se nastavuje v různém rozmezí, a dokonce i při brzdění z vysokých rychlostí se vyklápí do hodně velkého úhlu a stává se tak aerodynamickou brzdou.

Foto: Porsche

Porsche 911 (992)

Zajímavé je, že auto dokáže rozpoznat i nevhodné podmínky na silnici a třeba při dešti řidiči doporučí zapnout jízdní mód Wet. V něm se nastaví zadní křídlo tak, aby i v nižších rychlostech, kdy normálně vyklopené není, zvyšovalo přítlak na kola.

Jen se sami podívejte na pěkné video z dílny Porsche, které ukazuje, jak to vše funguje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám