Hlavní obsah

Kontrolou kvality neprošla vloni jen setina paliv

• Aktualizováno

Pouze 1,1 % vzorků paliv, odebraných v roce 2018 při kontrolách České obchodní inspekce, nevyhovělo platné normě. To znamená, že kvalita paliv je u nás na vysoké úrovni.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita paliv v Česku je na vysoké úrovni (ilustrační foto).

Článek

V loňském roce odebrala Česká obchodní inspekce celkem 2 645 vzorků benzínu, nafty i dalších paliv, jako jsou CNG a LPG. Zkouškou propadlo jen 1,1 procenta – 19 vzorků benzínu a 9 vzorků nafty neodpovídalo příslušným normám. Plynná paliva, tedy CNG a LPG, vyhovovala normám všechna.

„Kvalita pohonných hmot je ve srovnáním s ostatními evropskými zeměmi za posledních 5 let vysoce nadprůměrná. (...) Za marginální prohřešky, kdy je palivo sice v rozporu s kvalitativní normou, ale jeho složení nemohlo vůz spotřebitele nijak poškodit, jsou totiž obvykle udělovány pokuty v řádu desítek tisíc korun,“ komentuje výsledky kontrol Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR.

Občas je nutné stojany okamžitě zapečetit

Podle Damira Durakoviće, generálního ředitele nákupní aliance Axigon, ale existují i extrémní případy, „kdy musí kontrolní orgán neprodleně zapečetit tankovací stojany“. To se podle něj děje v případě, že benzín obsahuje mechanické nečistoty anebo že obsah vody v naftě překročí limit padesátinásobně. Konkrétní ve vztahu k loňskému testování nicméně nebyl.

„Je dobré mít svého osvědčeného lokálního pumpaře, kterému důvěřujete, ale jinak doporučuji tankovat jen u renomovaných sítí čerpacích stanic,“ dodává Duraković s tím, že velké sítě mají vlastní systémy na kontrolu kvality.

ČOI ve spolupráci s Celní správou kontroluje i tzv. provozní nádrže, tedy zásobníky paliva např. pro podniky. Do těch ale veřejnost nemá přístup, nejsou to čerpací stanice v pravém smyslu slova.

Anketa

Dostalo se někdy vaše auto do problémů kvůli natankování nekvalitního paliva?
Ano, za poslední rok
18,8 %
Ano, dále v minulosti
19,8 %
Ne
61,4 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám