Hlavní obsah

Čínské Geely ukázalo své kupé-SUV

Právo, laz

Značka Geely je už v automobilovém průmyslu velkým hráčem. Především na domácí trh chce zaútočit s SUV-kupé pod kódovým označením FY11. Tento vůz ale může mít dopad i na slavné evropské automobilky.

Foto: Geely 3x

Geely FY11 má střechu ladně protaženou ve stylu BMW X6.

Článek

Poté, co s nadsázkou řečeno rozpláclé SUV kolovalo internetem na uniklých snímcích, čínské Geely se již pochlubilo třemi originálními snímky. Novinka má zatím kódové označení FY11 a řadí se mezi SUV-kupé střední třídy, tedy například vedle BMW X4 či Mercedesu GLC kupé.

Zejména mnichovskou dvojici X4 a X6 ze zadního tříčtvrtečního pohledu náramně připomíná. Přední maska pak jako by odkazovala na vozy americké značky Lincoln, tedy luxusní odnože Fordu. Vymyslet v této kategorii něco převratného je zkrátka těžké, základní proporce totiž balancují na hraně dynamického pojetí a zavalitosti.

Zajímavé je provedení zpětných zrcátek

K pohonu slouží přeplňovaný zážehový motor o objemu 2,0 litru s výkonem 175 kW (238 koní) a točivým momentem 350 N.m. Primárně budou poháněna přední kola, k mání bude i čtyřkolka. Podstatné na této novince je, že jako první v rámci Geely staví na modulární platformě CMA, na jejímž vývoji se podílelo švédské Volvo a stojí na něm například model XC40. To patří do koncernu čínské automobilky, stejně jako britský Lotus.

Právě výrobce sportovních vozů se pod novým majitelem chystá k renesanci, především té prodejní. Prodejem má, hezky volebně řečeno, nakopnout právě podobné SUV. Je tak velice pravděpodobné, že se právě koukáme na dárce orgánů pro takový vůz. Značka Geely pak nadále zůstává pouze v Číně.

FY11 zůstane na čínském trhu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám