Hlavní obsah

Dopravní policie má novou techniku. Luxusní Audi A8 a bezpilotní letouny

Ve Středočeském kraji přibudou do arzenálu dopravní policie drony, kterými chce sbor sledovat chování řidičů na silnicích. Královéhradecká policie zase má ve flotile Audi A8. Ani jeden z těchto strojů však nemá hlídání rychlosti jízdy jako primární cíl.

Foto: Profimedia.cz

Policejní drony budou létat i nad silnicemi Středočeského kraje.

Článek

Zkoumáte octavie a superby kolem, jestli uvnitř nemají policejní techniku? Nemusí to stačit - ve Středočeském kraji vás budou na silnicích sledovat i drony. Dosud pomáhaly hlavně v Brdech - pátraly po pohřešovaných nebo odhalovaly provinilce, kteří v chráněné krajinné oblasti rozdělávali oheň.

Nově budou pracovat i na silnicích. Měly by dokumentovat případné protiprávní jednání řidičů a pořizovat materiál, který bude využitelný v přestupkovém řízení. Novinářům to řekl Ondřej Smotlacha z příbramské policie.

„Rozhodli jsme se, že v následujícím období budeme dokumentovat zejména protiprávní jednání na silnicích první třídy, například v okrese Příbram jsou to silnice I/4, I/18. Zaměříme se na přestupky, jako je nevěnování se řízení, například telefonování za jízdy, a samozřejmě nebezpečné předjíždění na místě, kde je to zakázáno,” uvedl Smotlacha.

„Tajná” A8 pomůže u Hradce proti zlodějům aut

Novou techniku má i dopravní policie Královéhradeckého kraje, a to Audi A8. Během února bude tento vůz v civilním provedení nasazen pro dohled nad silničním provozem. Jeho prioritou však má být pátrání po odcizených autech, nikoliv měření rychlosti.

Foto: Audi 2x

Audi A8 (Ilustrační foto)

Královéhradecký kraj je jedním z tranzitních území pro převoz kradených aut ze západní Evropy do Polska. Ředitel místní krajské policie David Fulka řekl, že policie v Královéhradeckém kraji bude mít takové vozidlo jako první z územních pracovišť.

A8 není úplně nová, dříve sloužila na policejním prezidiu. Po získání potřebného vybavení bude schopná kompletně monitorovat situaci v okolí a pomáhat s evidencí a lustracemi vozidel. Podle Fulky bude první svého druhu, a to jak motorem - ten ovšem nebyl upřesněn - tak i vybavením.

Audi bude osmým „tajným” autem - tedy bez policejních barev - královéhradecké krajské policie, rozšíří řady dvou superbů a pěti octavií. Kromě něj přibude letos do flotily královéhradecké krajské policie také dodávka Volkswagen Crafter, která bude sloužit ke kontrolám nákladních vozidel a autobusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám