Hlavní obsah

Mini slaví 60 let speciální edicí. Barvu má tu jedinou správnou

Právo, laz

Automobilka Mini vznikla před šedesáti lety. Pět stovek šťastlivců si tak může pořídit speciální edici, pokud budou dostatečně rychlí. Alespoň vozu ve verzi S rychlost rozhodně nechybí.

Foto: Mini 4x

Vozů speciální edice bude vyrobeno jen pět stovek

Článek

Závodník Alec Issigonis přivedl po svém návrhu extrémně kompaktního vozu na svět klasické Mini v roce 1959. Dalším zlomovým okamžikem do té doby konzervativně smýšlející automobilky byl rok 2001, kdy nový vlastník, německá automobilka BMW, představil první novodobou generaci.

Aktuálně je na trhu třetí. Právě na tuto evoluci tak přišla čest nosit šedesátku na blatníku. To díky speciální limitované edici na oslavu tohoto jubilea. Edice 60 years se liší už lakem. British Racing Green je zcela typickým odstínem, kterou britské závodní vozy užívaly už v začátcích závodů v Le Mans a dalších podnicích.

Svítilny v grafice britské vlajky už přišly s faceliftem aktuální generace

Na přídi najdete přídavné světlomety, kapota je zdobena speciálními černými pruhy, střecha je pak vyvedena ve stejném odstínu. Odlišné jsou i design sedmnáctipalcových kol a dekory v interiéru.

Celkově je vůz založen na verzi S s dvoulitrovým přeplňovaným motorem a automatickou osmistupňovou převodovkou. Těchto aut ve výroční edici vznikne pouze 500 a primárně jsou určeny pro domácí britský trh.

Speciální jsou pruhy na kapotě i přídavné světlomety

Foto: Mini

Uvnitř najdete výjimečně zpracovaná sedadla

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám