Hlavní obsah

Známe výkon nejsilnějšího evropského čtyřválce. Prozradila jej pojišťovna

Šéf Mercedesu-AMG Tobias Moers v minulosti naznačil výkon nové generace ostrého hatchbacku AMG A 45. Nyní před sebou máme konkrétní číslo, byť zatím bez potvrzení Mercedesu. Má přes dvě stě koní na litr.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mercedes-AMG (Ilustrační foto)

Článek

Když jsme v létě testovali Mercedes-AMG GLA 45, čtyřválec pod jeho kapotou měl 381 koní - nejvíce, co bylo možné v České republice dostat, pokud byste trvali na čtyřech válcích. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mercedes-AMG GLA 45 jsme testovali vloni v létě.

Třída GLA sdílela tento motor s minulou generací Mercedesu-AMG A 45. Ta samozřejmě bude existovat i v nové generaci „áčka”, představené zkraje loňského roku. A těšit se mohou fanoušci i na variantu s přídomkem S, která bude mít 421 koní - alespoň podle webu německé pojišťovny HUK24, u které si už můžete tohle auto pojistit.

Na výběr je u třídy A několik velmi silných verzí i s daty výroby, takže se pravděpodobně nejedná o chybu v databázi. Vidíme tam 381k variantu, vyráběnou od roku 2015, a pak AMG A 45 o 387 koních a AMG A 45 S o 421 koních.

Výkon mezi litrovými čtyřválci vede

Ve všech případech má motor objem 1991 ccm, což znamená litrový výkon 194,4 koně pro nové AMG A 45, resp. úctyhodných 211,5 koně pro AMG A 45 S. Pravděpodobně se tudíž můžeme těšit na litrově nejvýkonnější sériově vyráběný čtyřválec na světě.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Takhle vypadá dvoulitrový čtyřválec Mercedesu-AMG GLA 45, který byl před půl rokem nejsilnější na českém trhu se 191,4 koňmi na litr a 381 koňmi celkově.

Víc než 200 koní na litr dosud bylo doménou tuningové scény, snad s výjimkou někdejšího Lanceru Evo X FQ-440, který ale byl de facto také tuningem a byl vyhrazen Velké Británii, či malosériových výrobců jako např. Koenigsegg (ten ale staví na pětilitrovém osmiválci).

Potvrzení od automobilky Mercedes-Benz zatím samozřejmě není na světě. V říjnu loňského roku ovšem šéf divize AMG uvedl, že nové AMG A 45 bude mít více než čtyři stovky koní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám