Hlavní obsah

Audi E-Tron GT: Víc než jen nová A7

Novinky, fra

Tesla se musí bát o své pozice. Audi představilo elektrický model Audi E-Tron GT, který toho umí víc než Tesla Model S. A není to jen koncept. Skutečně půjde do výroby.

Foto: Audi

Audi e-Tron GT

Článek

Na první pohled je znát, že je to vlastně Audi A7. I rozměrově odpovídá: 4,97 x 1,96 x 1,38 m a rozvor 2,9 m. Jenže tohle není jen nová karoserie. Je to vlastně kompletně nový vůz, který stojí na elektrické platformě Porsche Taycan. Jde tedy o elektrickou sdílenou techniku, která bude mít velmi zajímavé parametry. Jen posuďte sami.

Pod kapotou jsou elektromotory o souhrnném výkonu 434 kW. Samozřejmě jsou rozděleny tak, že jde o pohon všech kol, jakési elektrické e-Quattro. Elektronika se stará o rozdělení síly na nápravách rychleji než Haldex.

Foto: Audi

Audi e-Tron GT

Foto: Audi

Audi e-Tron GT

Auto díky silným elektromotorům zrychlí na stovku za 3,5 sekundy (Tesla Model S to zvládne za 4,2 s) a maximální rychlost je 240 km/h. U elektromobilu je ovšem důležitý dojezd. Zde je 400 km, když všechny Li-On akumulátory (90 kWh) jsou uloženy pod podlahou vozidla, takže výrazně snižují těžiště. V dojezdu je tedy Tesla o malý kousek lepší. Vůz je ovšem připraven na rychlé nabíjení. Díky osmisetvoltovému systému dokáže nabít akumulátory na 80 % energie za 20 minut. Navíc má bezkontaktní nabíjení.

Moderna i do série

Automobil má dost výrazný vzhled. Ostré linky procházejí celým autem a jsou asi netypičtějším prvkem. Proč je koncept čtyřdveřovým kupé? Protože až přijde do výroby, což bude v roce 2020, tak nahradí Audi A7. Samozřejmě že Audi bude muset počkat na to, až vyjede na silnice Taycan, jehož jsou vlastně všechny technologie.

Může se vám hodit na Garáž.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám