Hlavní obsah

Takhle vypadá náraz auta s karbonovou karoserií do zdi

Novinky, fra

Známe už miliony ukázek, jak to vypadá, když nabourá do zdi auto s ocelovou nebo hliníkovou karoserií. Ale crash test auta s karbonovou karoserií je vzácnost. Níže se můžete podívat na test vozu Polestar.

Takhle vypadá, když narazí do zdi auto s karoserií z uhlíkového kompozituVideo: Polestar

 
Článek

Polestar je nová značka, která se oddělila od Volva a připravuje zcela nové, luxusní a elektrické vozy, které jsou drahé i na Volvo. A přestože jejich cena je opravdu vysoká, je o ně tak ohromný zájem, že firma už dnes nemá výrobní kapacity, aby všechny zájemce uspokojila. Nyní se připravuje sériová výroba a z linek vyjely první verifikační prototypy. Jsou strašně důležité, protože karoserie vozů Polestar jsou z uhlíkového kompozitu.

Foto: Polestar

Pohled do výroby nulté série

Tento materiál je extrémně lehký a také pevný. Tedy zatím v teoretické rovině. Nárazové testy speciálních kabin závodních vozidel se nepočítají. Jak si povede obyčejné osobní auto, postavené z kompozitu? Nezbortí se? Technici museli vědět, že výpočty a simulace jsou správné.

A tak Polestar vytáhla z nulté série řadu vozidel a připravila pro ně nárazové testy, které zkoumají bezpečnost. Video výše je z první nárazové zkoušky do stěny. Je vidět, že uhlíkový kompozit vydržel a žádná část auta se nezbortila. Ale počkejme si ještě na oficiální výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám