Hlavní obsah

Dyson postaví svou první továrnu na elektromobily v Singapuru

Londýn

Britská společnost Dyson se rozhodla, že svou první továrnu na výrobu elektromobilů postaví v Singapuru. Oznámila to ve středu firma, jejímž zakladatelem je vynálezce bezsáčkového vysavače James Dyson. První elektromobil by měl sjet z výrobní linky v roce 2021.

Foto: Dyson

Sir James Dyson je známý svými vysavači a designovými větráky.

Článek

„Výstavbu (továrny v Singapuru) zahájíme v prosinci a dokončíme v roce 2020, čímž splníme harmonogram našeho projektu,” uvedl generální ředitel podniku Jim Rowan. Podrobnosti o podobě plánovaných elektromobilů ani o rozsahu výroby ale firma podle agentury AP neposkytla.

Společnost Dyson, která vyrábí vysavače a další elektrické spotřebiče, ohlásila plány na výrobu elektromobilů zhruba před rokem. Při volbě umístění závodu dala Singapuru přednost před Británií a Čínou, upozorňuje list Financial Times.

Dyson fandí brexitu, ale nepostavit továrnu v Británii s tím prý nesouvisí

Podnik své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné dostupností kvalifikované pracovní síly a blízkostí některých klíčových trhů. Zdůraznil přitom, že toto rozhodnutí nijak nesouvisí s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie.

James Dyson patří mezi zastánce brexitu a někteří jeho kritici již podle agentury AP naznačili, že rozhodnutí postavit továrnu v Singapuru považují za pokrytecké. Ovšem, firma Dyson v současnosti nevyrábí žádný ze svých produktů ve Spojeném království.

„Pokud dokonce ten, kdo tvrdí, že po brexitu nastane obnova britského průmyslu, není připraven svůj názor podpořit konkrétními kroky, pak to vyvolává vážné pochybnosti ohledně budoucnosti naší ekonomiky,” uvedl labouristický zákonodárce Ian Murray, který je zastáncem setrvání Británie v Evropské unii.

Elektromobily chce nabídnout minimálně tři

Na fotky aut, které firma Dyson chystá, si asi ještě budeme muset počkat, ovšem letošní únor přinesl zprávu, že ona auta budou nejméně tři. Ovšem, nikoliv najednou. To první dostane lithium-ionové baterie a bude na trhu získávat zkušenosti. [celá zpráva]

První auto by mělo podle zpráv BBC začít z výrobních linek sjíždět v roce 2021. Ta další dvě by měla mít modernější, polovodičové baterie, které ale zatím nejsou pořádně odzkoušené, a tak jsou s nimi automobilky opatrné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám