Hlavní obsah

Rekordman Nordschleife bez maskování. Lamborghini Aventador SVJ je na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lamborghini konečně řádně odhalilo Aventador SVJ, se kterým už stihlo zajet rekord Severní smyčky Nürburgringu. Je to jeho dosud nejsilnější dvanáctiválcový model - motor nabízí 770 koní a 720 N.m. Vznikne jen 900 kusů.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Aventador SVJ

Článek

Aventador SVJ má kromě výkonu navíc oproti SV také nižší hmotnost - 1 525 kg v „suchém” stavu, tedy bez provozních kapalin. Když je dolijete, zrychlí SVJ na stovku za 2,8 vteřiny a na dvoustovku za 8,6 vteřiny, píše výrobce. Maximálka je prý přes 350 km/h.

SVJ umí natáčet i zadní kola a byla pro něj speciálně vyvinuta verze pneumatik Pirelli P Zero Corsa. I díky nim zvládá zabrzdit ze stokilometrové rychlosti na 29,99 metru. Vyvíjela se také aerodynamika; podle tiskové zprávy je přítlak vozu o 40 % lepší, ale odpor vzduchu se o procento snížil.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Aventador SVJ

S tím souvisí systém nazvaný ALA 2.0 - Aerodinamica Lamborghini Attiva, tedy aktivní aerodynamika. Pohyblivé klapky a křidélka, rozmístěné různě po voze, během půl vteřiny upravují své nastavení tak, aby jízda vozu byla co nejefektivnější - při zrychlení a snaze o maximálku snižují odpor vzduchu vozu, při brzdění a zatáčení zase zvyšují přítlak.

Samozřejmostí je pohon všech kol, ovšem aventador SVJ dostal také natáčení zadních kol, jehož elektronika byla upravena tak, aby spolupracovala se systémem ALA a dokázala proměnlivé aerodynamiky co nejlépe využít. Jaký je výsledek, už víme - čas 6:44,97 na Nürburgringu. [celá zpráva]

Foto: Lamborghini

Lamborghini Aventador SVJ

Lamborghini v oficiální fotosadě ukázalo dvě auta - bílé a zelené. To bílé nese číslo 63, které je odkazem na rok 1963 - tehdy byla automobilka založena.

Víme také, kolik si na aventador SVJ musíte připravit - nejméně 8,98 miliónu korun bez daně. Cena ovšem bude souviset s tím, jak si necháte upravit interiér - možnosti v rámci programu Lamborghini Ad Personam jsou dle tiskové zprávy takřka neomezené.

Reklama

Výběr článků

Načítám