Hlavní obsah

Německý elektromobil se dobíjí sluncem. Solární panely přidají 30 kilometrů

Německý elektromobil Sion, vyvíjený start-upem Sono Motors, je pokrytý solárními panely, které mu přidají 30 kilometrů dojezdu. Baterie v útrobách vozu stačí na 250 km. Již si ho můžete objednat, a to za 410 tisíc korun bez baterií. Dodán bude v příštím roce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Elektromobil Sion se solárními panely se dobíjí během jízdyVideo: Reuters

 
Článek

Může být současné slunečné počasí k něčemu dobré? Třeba k testování auta, které se dobíjí pomocí solárních panelů na své karoserii, určitě. Takto je využila bavorská firma Sono Motors se svým prvním automobilem, nazvaným Sion. [celá zpráva]

Na karoserii vozu je celkem 330 solárních článků, které dokážou během průměrného slunečného dne v Mnichově dodat vozu zhruba 30 kilometrů dojezdu. Podle Maximilliana Seiferta, šéfa programů vozidel firmy Sono Motors, to znamená snížení frekvence nabíjení ze zásuvky.

Foto: Sono Motors

Solární elektromobil Sion

Samozřejmě se vůz dá nabíjet i ze zásuvky; baterie pojmou energie dostatek na 250 kilometrů jízdy. Vůz je vybaven klimatizací, vyhříváním sedaček či infotainmentem s velkou dotykovou obrazovkou.

Cena Sionu je 16 tisíc eur, tedy asi 410 tisíc korun, ovšem bez baterií. Ty si můžete koupit za další 4 tisíce eur (zhruba 102 tisíc korun), anebo pronajmout za měsíční poplatek. K mání by měl být v druhé polovině roku 2019 a firma říká, že už má zhruba 5 tisíc objednávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám