Hlavní obsah

Auto na solární pohon lze objednat už dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá crowfundingová společnost Sono Motors zatím plní to, co si předsevzala. Ačkoli solární auto ještě nestojí na kolech, už je vývoj tak daleko, že si firma dovoluje na něj i shromažďovat objednávky.

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Článek

O solárním voze Sono Sion jsme psali už v listopadu roku 2016. Představovali jsme vám auto, které je elektromobilem a jeho karoserie je oblepená solárními články. Díky nim se tak zvýší dojezd. [celá zpráva]

Vozidlo je dlouhé 4,1 metru a dovnitř se vejde šest lidí. Pohání jej elektromotor o výkonu 50 kW. Maximální rychlost je 140 km/h. Dojezd je 120 km, verze Extender má 250 km. A jelikož povrch vozu je pokryt solárními panely, při slunečných dnech dokážou dobít akumulátory tak, že přidají dalších 30 km. Ovšem zatím netušíme, jak dlouho musí auto na sluníčku pobýt, aby se tohoto cíle dosáhlo.

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Každopádně nápad zaujal a crowfoundigové shánění investorů zabralo. A tak firma může nahlásit, že peníze pro vývoj a postavení prototypu jsou připravené a první zájemci mohou skládat depozit. Kolik to je? Cena vozu je kolem 400 000 korun, ovšem bez akumulátorů. Firma je solidní, takže říká, že za dva roky může být cena akumulátorové sady poloviční, takže dnešní nákup vozidla, které zákazník dostane za dva roky (první auta mají být dodána zákazníkům v roce 2019), by bylo vůči němu nefér. Zbytek doplatí, až těsně před přebráním vozu. Hovoří se odhadem o 100 000 korunách.

Každopádně zákazníci dostanou elektromobil, který bude zajímavý v mnoha ohledech. Třeba tím, že vzduch bude vonět po lese, protože o filtraci se podle výrobce nebudou starat nějaké mikrofilmy, ale speciální mech v přístrojové desce. Tedy zatím to nikdo nedementoval.

Foto: Sono Motors

Sono Motors Sion

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám