Hlavní obsah

Člověk řídí v dopravní zácpě hůř než adaptivní tempomat

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči neumí pořádně řídit v kolonách. Jejich reakce jsou pomalé, nedávají pozor a špatně reagují. Automobily se zapnutým adaptivním tempomatem to zvládají mnohem lépe. Prokázal to skutečný test.

Foto: Ford

Dopravní zácpa během testu

Článek

Udělali ho společně Ford a výzkumníci z Vanderbiltovy univerzity v americkém Nashvillu. Důvodem byl průzkum, kdy se ukázalo, že řidiči v Německu stráví každý rok průměrně 30 hodin v zácpách.

A tak se na testovacím polygonu zjišťovalo proč. Samozřejmě že všechny ty nešvary známe. Lidé se snaží přejíždět z pruhu do pruhu, protože si myslí, že bude rychlejší, nedávají blinkr, nevěnují se řízení apod. Auta poskakují po metrech, a najednou se rozjedou. Bez zjevné příčiny. Nikde žádná uzavírka, nehoda, nic. Tento jev má svůj specifický název – Fantomová dopravní zácpa.

Jízda v koloně tak vykazuje jeden zásadní jev – každý automobil v řadě brzdí prudčeji než ten předním. A tak se kolona může během chvíle zastavit zcela. A tak přišla na řadu otázka, jak se změní chování shluku aut, pokud bude zapojen adaptivní tempomat.

Foto: Ford

Fantomová dopravní zácpa je typickým příkladem problémů jízdy v koloně

Ford a univerzitními výzkumníci nechali 36 testovacích řidičů jezdit po oválu rychlostí 97 km/h. Ti jezdili bez tempomatu. Pak přední vozidla zpomalila na 64 km/h. Vlna brzdného zpomalení byla sledována na GPS souřadnicích i senzorech z brzdných systémů.

Pak všechna auta zapnula adaptivní tempomat. Pokus se opakoval se stejnými rychlostmi. Výsledek? Žádné prudké zpomalení kolony. Poslední vůz projel měřeným úsekem rychlostí 54 km/h, tedy jen o málo méně než ten první.

Testy probíhaly i s různými poměry aut se zapnutými tempomaty. Výrazné zlepšení stavu dopravy vykázala i varianta, kdy adaptivní tempomat měla zapnuta jen třetina automobilů.

Ukazuje se tak, že moderní technologie, i když je mnozí řidiči nemusí mít zrovna v lásce, dokážou reálně pomoct. Adaptivní tempomat je dnes už vcelku běžnou součástí všech automobilům ovšem v příplatkových výbavách. Jak je vidět, vyplatí se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám