Hlavní obsah

Venezuelané vyrábějí autodíly z plastového odpadu. Jsou levnější

Dva inženýři z Univerzity Simona Bolivara v Caracasu vymysleli způsob, jakým z plastového odpadu pomocí 3D tisku vyrábět autodíly. Těch je v krizí zasažené Venezuele nedostatek a takto vyrobené součástky jsou oproti importovaným levnější. Suroviny pro výrobu sbírají na skládce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuelští inženýři vyrábí z plastového odpadu autodíly Video: Reuters

 
Článek

Dva mladí inženýři ve Venezuele našli v zemi zmítané ekonomickou krizí příležitost doslova na smetišti. Z plastového odpadu pomocí 3D tisku vyrábějí autodíly, kromě jiných předmětů.

Autodíly patří k věcem, které jsou kvůli nefunkční venezuelské ekonomice a téměř bezcenné měně čím dál hůře k sehnání. Nápad Albermara Domingueze a Johna Naizzira z Univerzity Simona Bolivara v Caracasu, venezuelském hlavním městě, pomáhá zlepšit jejich dostupnost.

Dominguez se dle vlastních slov dozvěděl o možnostech 3D tisku v USA, když ho v minulosti navštívil se zájmem o recyklaci odpadu. Poté, co se vrátil, s Naizzirem vymysleli plán.

Suroviny pro výrobu získávají na univerzitní skládce

Začali doslova probírat smetiště za univerzitou, aby získali materiál. Z odpadků vybírali staré plasty, zejména schránky počítačů a tiskáren. Z těchto plastů následně produkují vlákno, ze kterého 3D tiskárna vyrábí různé předměty a mimo jiné i díly pro auta. Samozřejmě – píst, brzdový kotouč nebo zapalovací svíčku z plastu vyrobit nelze. Řada dílů však v autech plastová už je, nebo se plastem dá nahradit.

Kromě výroby a prodeje plastových dílů firma Nedraki, kterou inženýři založili, dodává plastové vlákno třinácti venezuelským firmám k dalšímu upotřebení. Kilogram vlákna prodávají zhruba za 17 dolarů, tedy 379 korun. A náhradní díl do auta získaný tímto způsobem je podle Domingueze o 40 % levnější než díl dovezený.

Reklama

Výběr článků

Načítám