Hlavní obsah

Jako kdyby řídil opilec, autonomní Ford Mustang v Goodwoodu vrávoral

Novinky, maž

Samořiditelná auta jsou hudbou budoucnosti, aktuálně jsou pořád velice nedokonalá pro běžné použití v normálním provozu. Předělat stařičký Ford Mustang na autonomní auto je nápad sice zajímavý, samotná jízda v britském Goodwoodu už tak povedená nebyla.

Jako kdyby řídil opilec, autonomní Ford Mustang v Goodwoodu vrávoralVideo: Goodwood Festival of Speed

 
Článek

Společnost Siemens chtěla dokázat, že moderní technologie autonomního řízení lze používat i na závodech. Trať do vrchu dlouhou 1,86 kilometru měl zmíněný Ford Mustang z šedesátých let vyjet zcela bez řidiče, bez řízení vysílačkou nebo jakéhokoli ovlivňování jízdy člověkem během závodu. [celá zpráva]

Jenže nakonec to bylo úplně jinak. V autě byl přítomen řidič (což by ani tak nevadilo, je to lepší z hlediska bezpečnosti), který musel občas korigovat směr jízdy. Vypadalo to ale, jako kdyby řídil opilý, píší média po celém světě.

Foto: Siemens

Autonomní Ford Mustang pojede závod do vrchu

Auto už od prvních metrů vrávoralo, v jednu chvíli dokonce málem narazilo do balíků slámy lemujících trať. Řidič poté začal směr korigovat a auto – byť ne úplně jistým „krokem” – dojelo do cíle.

Historický vůz Mustang je vybaven GPS, pod kapotou se ukrývá původní agregát, který je ovšem elektronickou cestou kontrolován. Od technologického gigantu Siemens to je jistě zajímavý nápad, u takto starého auta bezpochyby, a úprav na něm muselo být vážně hodně. Ale opět se ukázalo, že autonomní technologie je pořád ještě v plenkách a není vůbec jisté, zda se jí v příštích řekněme padesáti letech dočkáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám