Hlavní obsah

Test Mazdy 6 G165: Stárne, ale bude vás bavit

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mazda 6 možná není horká novinka, ale to jí na kvalitách mnoho neubírá. Má atmosférický dvoulitr ze staré školy a podvozek, který vám jasně říká, co se děje a co ještě zvládne - a můžete si toho dovolit opravdu hodně. Zaostává jen v detailech, které vás v zatáčkách stejně zajímat nebudou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165 je velmi dobrá, pokud se chcete hezky svézt, ne jen někam dojet.

Článek

Musím se přiznat, že jsem dlouho neřídil tak osvěžující „obyčejné” auto, jakým je Mazda 6. Dost možná od doby, co jsem se svezl se současnou Mazdou 3. Totiž, pokud vám přijde, že jsou všechna dnešní auta stejná, projeďte se právě s jedním z těchto dvou.

Dokážou vám, že i s autem v podstatě úplně obyčejným se můžete za volantem hezky bavit. Že nepotřebujete stovky koní, zadní náhon a dokonce ani ostré – a obyčejně tvrdé a na českých silnicích nepohodlné – verze běžných aut.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Šestka je na světě už hezkou řádku let, její současná, třetí generace se prodává už od roku 2012 s několika facelifty. Věk je na ní však znát. Zvenčí ani tak ne, to vypadá stále k světu. Že nemá LEDkové blinkry, mě příliš netrápí, zejména, když adaptivní LED světla svítí vcelku dobře.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Věk je víc znát uvnitř. Head-up displej toho neumí zobrazit tolik jako např. v Opelu Insignia a promítá se na výklopné sklíčko, nikoliv na čelní sklo. A infotainment má řadu drobných ergonomických nedostatků, nepodporuje Android Auto a ve srovnání např. s Octavií má malý displej.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Jeho ovládání na středovém tunelu je však geniálně jednoduché a uživatelsky přívětivé; co na tom, že vypadá inspirované iDrivem od BMW. O pár desítek centimetrů dozadu ale mám výtku – loketní opěrka na středovém tunelu je příliš daleko a není nastavitelná, a tak se opírám loktem o místo, které mě tlačí.

Zamrzí také absence teploměru oleje, tím spíš, když mají budíky v pravé části displej. A tím spíš, že tohle auto má opravdu dobrý podvozek a svádí k tomu, vzít další zatáčku o chloupek rychleji, než byste ji projížděli běžně.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Není malá, ale v zatáčkách vás nadchne

Vpravdě největší devízou tohoto auta je jeho podvozek. Můžeme se bavit o pohodlných sedačkách, ale musíme zmínit nedostatečné boční vedení, můžeme se bavit o všeobecné prostornosti kabiny, ale to člověk od velkého sedanu očekává.

Šestka je se svými téměř 4,9 metry délky a více než 2,8 metry rozvoru vážně docela velké auto. Rozhodně dost velké na to, aby jednoho nenapadlo s ním chtít řezat zatáčky. Ale, světe, div se, ona to zvládá, a dokonce to zvládá víc než dobře.

Přilnavost přední nápravy v zatáčkách je úctyhodná a je kouzelné, jak vůz utáhne stopu, když v oblouku uberete plyn. Není to nic ostrého, že by vám to mělo rozhodit záď nebo vás poslat do příkopu, ale vážně mě baví cítit, jak pode mnou auto pracuje.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Řada moderních aut, která vás má bez reptání odvézt z bodu A do bodu B, vás většiny těchto vjemů zbaví. Pokud jedete zvolna, umí to i tahle mazda, ale trochu ostřejší jízda ji baví víc. A vás bude bavit taky.

Motor těší reakcemi na plyn i spotřebou. Výkonem však méně

Bonusem je dvoulitrový atmosférický motor, který dává 165 koní. Jeho reakce na sešlápnutí plynu jsou bleskurychlé a dodávka výkonu lineární. Nestane se vám, jako u moderního turbomotoru, že by odevzdal maximum někde okolo čtyř tisíc otáček, a pak se jen z povinnosti dobelhal k omezovači.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Dvoulitr SkyActiv-G je ze staré školy – čím výš ho točíte, tím lepší výkon podává. To znamená, že je třeba se naučit rychle a přesně řadit, nejlépe i s meziplyny, abyste ho mohli držet v otáčkách a dostali z něj to nejlepší.

Ovšem, šestka je velké auto a 165 koní je na ni sotva akorát, i když jedu ve voze sám jen s trochou bagáže. Musím motor docela ždímat, abych dosáhl dynamiky, která se u obdobného vozu sluší a patří. S dálničními rychlostmi i rozumně přes dovolenou stotřicítku však nemá problém.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

A těší i spotřebou – za nějakých devět stovek kilometrů, řadu z nich poměrně ostrých po horských silničkách, si řekla v průměru o 7,7 litru benzínu na sto kilometrů. Klidnou jízdou se sedmičce dá přiblížit víc, ale to vás nebude bavit.

Stárne, ale nabízí dost a za rozumné peníze

Šestka není auto jako každé jiné. Je na něm vidět věk, to bezesporu, ale je určené pro člověka, který si chce za relativně málo peněz užít relativně hodně muziky jak po stránce prostoru v kabině, tak i po stránce podvozku.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mazda 6 SkyActiv-G 165

Jen je trochu škoda, jak úzké možnosti máte co do motoru a výbavy při konfiguraci auta. Chcete-li manuál, dostanete nanejvýš výbavu Revolution, 165 koní a látkové čalounění. Chcete-li kůži nebo víc výkonu, je potřeba zvolit Revolution Top, ale 2,5l čtyřválec o adekvátnějších 192 koních se dodává jen s automatickou převodovkou.

Berte to z té druhé stránky. Na dvoulitr je nižší povinné ručení, a pokud nebudete denně vozit čtyři urostlé chlapy, bude 165 koní celkem slušně dostačovat. Kůži nepotřebujete a manuální převodovka spolu s lehkou přídí (diesel by ji příliš zatížil a zcela vymazal veškeré vyvážení auta i lehkost jízdy) za relativně nižší výkon stojí.

Mazda 6 G165 Revolution
Motor:1 998 ccm, řadový zážehový čtyřválec
Max. výkon:121 kW (165 k) při 6 000 ot./min
Max. točivý moment:210 N.m při 4 000 ot./min
0–100 km/h:9,1 s
Nejvyšší rychlost:216 km/h
Průměrná spotřeba:5,9 l/100 km
Provozní hmotnost:1 375 kg
Délka x šířka x výška:4 870 x 1 840 x 1 450 mm
Základní objem zavazadelníku:480 l
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:577 900 Kč (Mazda 6 G145 Emotion)
Základní cena testované verze:754 400 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám