Hlavní obsah

Mercedes v Polsku postaví továrnu pro spalovací a hybridní motory

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V továrně v polském městě Jawor, jen 80 kilometrů od českých hranic, se budou vyrábět čtyřválcové motory, včetně mild-hybridů. Továrna dá práci tisícovce lidí, což je o polovinu více než kolik bylo avizováno loni.

Foto: Mercedes-Benz

Vizualizace nové motorárny v Polsku

Článek

Továrna bude montovat čtyřválcové benzínové a naftové motory, které se budou následně montovat do většiny modelů od Mercedesu. Zajímavé je, že součástí výroby budou i tzv. mild-hybrdiní motory; ty kombinují elektromotor a spalovací motor (jedno zda vznětový či zážehový).

K ukládání energie slouží lithium-iontové akumulátory. Mild-hybrid používá 48V palubní síť a čistě na elektřinu neujede ani metr, druhý motor pomáhá při startování, stání na místě či při akceleraci coby podpora spalovací jednotky. Akumulátory se nedobíjejí z běžné elektrické sítě jako u plug-in hybridů, energie se doplňuje rekuperací při brždění.

Něco podobného bude od srpna vyrábět i korejský Hyundai v českých Nošovicích. [celá zpráva]

Továrna v Jaworu by měla začít motory produkovat koncem příští rok. Veškerá elektrická energie, kterou továrna bude potřebovat, bude vyrobena z obnovitelných zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám