Hlavní obsah

Volvo končí s diesely, pro novou řadu S60 už vůbec nejsou v nabídce

Novinky, maž

Nový sedan Volvo S60, který se automobilka chystá představit začátkem letošního léta, bude prvním modelem Volvo nabízeným bez naftového pohonu. Volvo bude sázet - a nejenom v této modelové řadě - na benzínové motorizace, plug-in či mild hybridy nebo elektrifikované modely.

Foto: Volvo

Volvo V60, se kterým nové S60 sdílí technický a velice pravděpodobně i designový základ

Článek

Současná hysterie kolem naftových motorizací, které v nejnovějších verzích plnících Euro 6 a snižujících emise oxidů dusíků pomocí selektivní-katalytické redukce není o mnoho škodlivější než benzínové motory a na dlouhých cestách mají jednoznačně nižší spotřebu paliva, nabírá minimálně ve švédském Volvu nových rozměrů.

Pro novou řadu S60 diesely nebudou vůbec v nabídce a tento trend se velice pravděpodobně záhy dostane i do dalších modelových řad. Stát se tak má už příští rok. A v roce 2025 má být každé druhé Volvo elektrické.

Volvo S60 bude nabízeno výhradně se čtyřválcovými benzínovými motory, dále jako plug-in či mild hybrid, později i v elektrické verzi.

Šéf Volva chce totální elektrifikaci

„Naše budoucnost je elektrická, a proto už se nadále nebudeme věnovat vývoji nové generace dieselových motorů,“ uvedl generální ředitel Volvo Cars Håkan Samuelsson. „Postupně se chystáme vyřazovat motorizace se spalovacími agregáty a nahrazovat je hybridními benzínovými variantami, které budeme nabízet jako přechodnou alternativu na naší cestě směrem k totální elektrifikaci.“

Vyrábět se nový model začne až letos na podzim v nové továrně v Charlestonu v Jižní Karolíně. Odtud bude - patrně zaoceánskými loděmi, které s ekologií mnoho společného nemají, putovat do celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám