Hlavní obsah

Piaggio Vespa Primavera slaví 50 let. Je italskou ikonou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vespa Primavera nebyla ani zdaleka první Vespou vůbec, ale je nejznámější. Na trhu se prvně objevila v roce 1968 jako jedna z modernizací původní Vespy z roku 1947. Model s názvem Primavera koupíte v různých verzích i dnes jako zbrusu nový.

Ikonický italský skútr Vespa Primavera slaví 50 letVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vespa Primavera, nejodolnější, nejikoničtější a nejoblíbenější model skútru značky Piaggio, slaví letos 50 let. Na trh přišel v roce 1968 jako pouze jedna z mnoha modernizací původní vespy, ale pro fanoušky je symbolem právě on.

Napříč Itálií slaví fanoušci toto výročí různými srazy a spanilými jízdami. „Vespa symbolizuje italský styl, od kinematografie po vášně, které obklopují tento skútr,“ říká ve videu Eugenio Leone, prezident Vespa Clubu.

Foto: Piaggio

Piaggio Vespa Primavera

První skútr značky Piaggio, pojmenovaný Vespa, spatřil světlo světa v roce 1947. Byl odpovědí na potřebu individuálního dopravního prostředku pro masy. Autorem designu je letecký inženýr Corradino d’Ascanio.

Jméno Vespa, tedy italsky „vosa“, dostal skútr proto, že Enricu Piaggiovi, synovi zakladatele značky, přišel vzhledově podobný vose. Má totiž baculatou záď s přídí spojenou tenkou střední částí jako onen hmyz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám