Hlavní obsah

Škoda Fabia Edition R5: Tak zrychluje nejvýkonnější fabia

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda začala prodávat limitovanou edici (1300 kusů) Fabia Edition R5. Ta vznikla v rámci oslav úspěchů v motorsportu a de facto ji lze brát jako nepřímého nástupce Fabie II RS. Jak je jediné provedení fabie se čtyřválcovým motorem (všechny ostatní mají tříválce) rychlé, jsme vyzkoušeli na letištní ranveji u Mnichova Hradiště.

Škoda Fabia Edition R5: zrychlení 0-190 km/hVideo: Novinky

 
Článek

Pod kapotou je agregát s označením 1,4 TSI nabízející výkon 92 kW/125 koní. Automobilka uvádí zrychlení 0–100 km/h za 8,8 sekundy a nejvyšší rychlost 203 km/h. To nejsou kdovíjak oslnivé hodnoty, v rámci fabie je to ale jediný model, jehož maximální rychlost se přehoupne přes 200 km/h. Zrychlení na „stovku“ také žádná jiná fabie nemá lepší.

Na dráze hoškovického letiště jsme se dostali na 193 km/h (se zařazeným pátým rychlostním stupněm), ochota zrychlovat od nějakých 160 km/h byla u zkoušené fabie nevalná. V základním režimu vám sedmistupňové DSG řadí „šestku“ klidně při jízdě ve městě, přepnutí do sportovního režimu o jeden stupeň podřadí a poté dovolí motor více vytáčet k červenému poli.

Škodu Fabia Edition R5 právě zkoušíme i v dalších jízdních režimech, obvyklý redakční test přineseme v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Škoda Fabia Edition R5

Foto: Milan Malíček, Právo

Škoda Fabia Edition R5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám