Hlavní obsah

Čím jezdí Kim Čong-un? Nejraději má mercedesy

Černá limuzína Mercedes je jen jedním z mnoha aut severokorejského diktátora. Toto konkrétní auto je údajně pancéřované a kvůli další nadstandardní výbavě je jeho hodnota odhadována na bezmála 36 miliónů korun.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci severokorejské ochranky běží vedle mercedesu, jímž jede Kim Čong-un.

Článek

Státní návštěva severokorejského diktátora Kim Čong-una u jižních sousedů, se kterými je Severní Korea od 50. let minulého století ve válce, přinesla bizarní situaci. Vůdce se vezl na oběd v limuzíně a kolem ní klusal tucet bodyguardů. [celá zpráva]

Kim Čong-un je známý tím, že na sobě nešetří a že má rád luxus. Automobil v obležení běžců je ovšem jen jedním z mnoha, které v jeho garážích parkují. Podle webu MSN.com by diktátor měl vlastnit zhruba sto různých aut.

Údajně má nejradši značku Mercedes-Benz, podobně jako jeho předchůdce Kim Čong-il. V jeho garáži dle webu Autoforum.cz parkoval i Mercedes 600 „Grosser”, oblíbený to povoz diktátorů na celém světě včetně Leonida Brežněva nebo Saddáma Husajna.

Foto: Reuters

Severokorejská ochranka doprovází mercedes s vůdcem Kim Čong-unem.

Prodloužený Mercedes-Benz S 600 Pullman generace W221, který si můžete prohlédnout na fotkách, si severokorejský diktátor koupil speciálně na státní návštěvy. Je pancéřovaný a kvůli tomu a další nadstandardní výbavě je jeho hodnota dle webu MSN.com odhadována zhruba na 1,7 miliónu dolarů, tedy asi 35,8 miliónu korun.

Přesné informace o sbírce aut Kim Čong-una neexistují. Její celková hodnota se však odhaduje na 20 miliónů dolarů, tedy asi 422 miliónů korun. V roce 2016 přinesl britský web DailyStar.co.uk informaci o tom, že diktátor utratil 14 miliónů liber (tehdejším kurzem cca 455,8 miliónu korun) za auta pro sebe a pro své přátele.

Reklama

Výběr článků

Načítám