Hlavní obsah

Jihokorejský prezident chtěl navštívit Sever. Máme špatné silnice, vymlouval mu to Kim

– Pchanmundžom

První schůzka severokorejského vůdce Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem přinesla v pátek v pohraniční vesnici Pchanmundžom i několik bizarních momentů. Když Mun projevil zájem navštívit posvátnou horu Pektu-san u hranic s Čínou, Kim mu to vymlouval, že mají špatné silnice. Společně pak oba zasadili strom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mercedes s Kim Čong-unem hlídají bodyguardiVideo: Reuters

 
Článek

Kim upozornil, že dopravní infrastruktura není tak dobrá jako jihokorejská a zmínil, že jeho vyslanci oceňovali korejské rychlovlaky. Kim však podle listu Korea Times dodal: „Připravíme to, takže když přijedete, budete se cítit pohodlně.“

Mun na to zareagoval slovy: „Jestliže se železnice mezi Korejemi propojí, tak Sever i Jih budou moci využívat rychlovlaky.“

Foto: Reuters Tv, Reuters

V zasedací místnosti, kde jednali Mun Če-in a Kim Čong-un byla vyobrazena i hora

Z hory Pektu-san také pocházela půda nasypaná ke stromu, který představitelé obou Korejí zasadili. Další prsť byla z jihokorejské hory Halla-san. K zalití byla použita voda jihokorejské řeky Han a severokorejské řeky Tedong.

Uskuteční se i další schůzky

Podle tiskového mluvčího Mun Če-ina řekl jihokorejský prezident také, že pokud by ho Kim navštívil v Modrém domě (sídlo jihokorejských prezidentů), přivítal by ho mnohem okázaleji s většími ceremoniálními poctami. Kim na to odvětil: „Když mne pozvete, mohl bych přijet kdykoli.“

Kim též uvedl: „Navrhl jsem častější schůzky. Potřebujeme velké úsilí, aby se situace nevrátila na začátek.“

Foto: Reuters

Slavnostní uvítání na úvod setkání Mim Čong-una a Mun Če-ina

Jednalo se i o jaderném odzbrojení 

Kim se snažil bagatelizovat i skeptické hlasy varující, že se nepokročí v otázce odzbrojení: „Za sto dní jsme udělali to, co jsme nebyli schopni udělat za jedenáct let. Když půjdeme společně, situace nebude horší než teď.”

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in v Domě míru, kde jednali.

Vůdci Severní a Jižní Koreje při summitu jednali o denuklearizaci Korejského poloostrova, o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi a o způsobech, jak nastolit na poloostrově trvalý mír, uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta.

Ten se k tématům debaty vyjádřil po první části pátečního jednání, která se uskutečnila před polednem místního času (v noci na pátek SELČ). Kim a Mun obědvali odděleně, každý na své straně hranice; po obědě je plánována druhá etapa rozhovorů. Munův mluvčí řekl, že dosavadní rozhovory byly „upřímné a otevřené”.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Kolona vozidel jihokorejského prezidenta Mun Če-ina

Vůdci jeli v mercedesech 

Jihokorejská média také věnují pozornost koloně vozidel, ve které jel Mun Če-in. Uvádějí, že z třinácti aut byla naprostá většina zahraničních a jen bílý policejní Hyundai Genesis v jejím čele byl domácího původu. Prezident jel v jednom z maybachů, v koloně byly dále dva mercedesy třídy S, pět Cadillaků Escalade a dvě dodávky Chevrolet Starcraft a Mercedes Sprinter.

Foto: Reuters

Severokorejská ochranka doprovází mercedes s vůdcem Kim Čong-unem.

V mercedesu jel i severokorejský vůdce Kim Čong-un. Vedle něj běžela ochranka.

Reklama

Výběr článků

Načítám